Çin’de yemek artıkları için ‘hamam böceği’ yetiştiriliyor

Hamam böcekleri hiç bilmediğimiz kadar değerli. Çin şirketleri işin sırrını çözmüş gibi görünüyor. Zira bu böcekler birçok ticari alanda kullanılabiliyor. Üstelik artık problemini de ortadan kaldırıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.05.2019, 17:33 07.05.2019, 10:58
Çin’de yemek artıkları için ‘hamam böceği’ yetiştiriliyor

Gecenin karanlığında siz farkında olmadan santim santim gezer dururlar. Çoğumuzun bu böceklerden pek hoşlanmadığı doğrudur, evet. Fakat bakın hamam böcekleri artık ne için kullanılıyor.

Hamam böcekleri sıcak ve nemli ortamları severler. Tek amaçları kolonilerini sağlıklı tutmak ve doymak bilmez iştahlarıyla yemek yemek...

1 milyar hamam böceği! 

Çin’de nüfusun artmasıyla birlikte, yemek atığı problemi yıllardır çözülmesi beklenen bir sorun haline geldi. Harekete geçmeyi bekleyen yetkililer çok güzel bir yöntem geliştirdi: Atıklar bundan böyle çöpe gitmeyecek.

Milyarlarca hamam böceği, yemek atıkları ile beslenerek çiftlik hayvanları için yiyecek kaynağı olmaya hazırlanıyor. Bu böcekler aynı zamanda mide hastalıkları ve güzellik tedavilerine iyi geliyor.

Shandong vilayetinin başkenti olan Jinan’ın ücra köşelerinde, 1 milyar hamam böceği günde toplamda 50 ton (7 yetişkin fil ağırlığında) yemek atığıyla  besleniyor. Atıklar gün ağarmadan hemen önce Shandong Qiaobin Tarım Teknoloji şirketinin işlettiği bir tesise doğru yola çıkıyor. Ardından atıklar borular yardımıyla hamam böceklerinin yer aldığı odalara aktarılıyor. (Gerisini de tahmin edersiniz)

ilbet />

Şirket hamam böcekleri için üç tesis daha açmak istiyor

Shandong şirketi, gelecek yıl için üç tesis daha açmayı planlıyor. Jinan şehrinin tüm atıklarının üçte biri kadarını bünyesinde toplamayı hedefleyen şirket, 7 milyon insanın atığıyla başa çıkabilecek mi, hep birlikte göreceğiz.

Hamam böcek firmalarının yoğun talep görmesi de, “Afrika domuz salgını” sebebiyle, yemek atıklarının domuzlara verilmemesinden kaynaklanmaktadır.

Shandong Böcek Sanayi Kuruluşu Başkanı Liu Yusheng, “Hamam böcekleri, mutfak atıklarının dönüştürülmesi ve işlenmesi biyo-teknolojik bir yöntem olma özelliği taşıyor.”

Hamam böcekleri, ayrıca domuz ve diğer çiftlik hayvanları için harika bir protein kaynağı. “Yaptığımız bu şey, tıpkı çöpleri kaynağa dönüştürmek gibi bir şey.”

Hamam böceklerinin faydaları 

Hamam böcekleri tesisinin doktoru olarak görev yapan Wen Jianguo, “Hamam böcekleri, ağız-mide ülseri ve mide kanserine iyi geliyor” dedi.

Araştırmacılar, ayrıca hamam böceği özlerini güzellik maskesi yapımında, diyet hapları ve hatta saç dökülme tedavilerinde kullanmayı amaçlıyor.

Hamam böcekleri 6 aylık ömrünü doldurduktan sonra patlatılıyor, yıkanıyor ve ardından kurumaya bırakılıyor. Sonrasında ise özü çıkartılıyor.

Yorumlar (0)