Çin yeni hedefini açıkladı

Çin, Ay'a insanlı seferlere başlamadan evvel, nükleer enerjiyle çalışan bir üssün yapımını 2028 yılına dek tamamlamayı hedefliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.11.2022, 22:30 25.11.2022, 17:25
Çin yeni hedefini açıkladı

Ay keşif programının baş tasarımcısı olan Vu Veyrın, Çin'in derin uzay ve Ay'daki keşif faaliyeti planlarına dair bilgiler verdi.

On sene içerisinde Ay'a insanlı seferler düzenleyebileceklerini tahmin ettiklerini kaydeden Vu, evvelinde 2028 senesine değin nükleer enerjiyle çalışacak olan bir üs kurmayı amaçladıklarını dile getirdi. 

Çin, 2019 yılında 'Çang'ı 4' aracını Ay'ın karanlık tarafına indirerek bu hususta başarılı olabilen ilk ülke olmuştu. Akabinde 2021 senesinde gönderilen 'Çang'ı 5' aracı Ay'ın yüzeyinden aldığı toprak ve kaya numunelerini Dünya'ya ulaştırmıştı.

Vu, Çin mitolojisinde Ay tanrıçasının ismini taşıyan keşif misyonlarına önümüzdeki senelerde yenilerini ilave edeceklerini, Ay'ın karanlık yüzünden toprak ve kaya numuneleri almak için 'Çang'ı 6', güney kutup bölgesinde keşif yapmak için 'Çang'ı 7' misyonlarının planlandığını kaydetti. 

Nükleer enerjiyle çalışması planlanıyor

2028 yılında planlanan 'Çang'ı 8' misyonu ile Ay'ın güney kutup bölgesinde bir bilimsel araştırma istasyonunun temelini atacak olan bir üs kurmayı amaçladıklarını belirten Vu, üssün yörüngedeki bir iniş mekiği, uydu, tekerlekli gezginci aracı, inip kalkabilen araç ve diğer teknik donanımlardan meydana geleceğini ifade etti.

Vu, söz konusu istasyonun nükleer enerjiyle çalışmasını planladıklarını vurgulayarak, "Ay istasyonunun yüksek enerji gereksinimine karşılık vermek için yepyeni bir sistem geliştiriyoruz." diye konuştu.

Çin Mühendislik Akademisi'nden Vu, yeni sisteme ilişkin teknik detaylar aktarmaktan kaçındı. Fakat daha evvel aktarılan bilgilerden, bahse konu sistemin bir megavat elektrik üretebilen nükleer reaktör olacağı öngörülüyor. 

Ülkenin halihazırda Mars'ta keşif çalışmalarını devam ettirdiğine işaret eden Vu, ayrıca Astroid Kuşağı, Uranüs ve Jüpiter'e yönelik keşif çalışmalarını sürdürmeyi ve Güneş Sistemi'nin eşiğine gözlem uydusu göndermeyi planladıklarını belirtti. 

Nükleer enerji, güneş ışığına, çevre şartlarına bağlı olmayan güvenilir ve uzun vadeli enerji kaynağı sağladığından dolayı Ay projesinde tercih edileceği tahmin ediliyor. 

Yorumlar (0)