Çin, uzaya göndereceği ilk taykonot ekibini belirledi

Çin, Dünya yörüngesinde kurma çalışmalarına başladığı uzay istasyonuna yollayacağı Çinli astronotları (taykonotları) belirledi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.06.2021, 17:50 17.06.2021, 09:17
Çin, uzaya göndereceği ilk taykonot ekibini belirledi

Dünya'nın yörüngesinde uzay istasyonu kurma çalışmalarına başlayan Çin, bu uzay istasyonuna ilk insanlı seferini başlatmak için çalışmalarını sürdürüyor. 

Çin'in ilk uzay istasyonunda görev alacak astronotlar belli oldu. Bugün, Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı tarafından gerçekleştirilen basın toplantısında, Çin'in düzenleyeceği ilk insanlı seferde Liu Boming (54), Tang Hongbo'nun (45) ve Nie Haisheng (56)’in görev alacağı duyuruldu. Taykonotlar (Çinli astronotlar), görevleri esnasında uzay istasyonuna ekipman kurmak amacıyla iki uzay yürüyüşü düzenleyecek. Uzay istasyonunun farklı bölümlerinin ne zaman fırlatılacağına yönelik resmi bir açıklama henüz yapılmazken, modülün en az 10 sene hizmet vermesi bekleniyor.

Çin'in, 4 Tiangong görevi olarak planladığı görevlerden ilki Shenzhou-12, Çin’in uzay programının kilometre taşı olarak görülüyor.

Tianhe modülünü taşıyan Long March- 5Y roketi, 29 Nisan’da Çin’in güneyinde bulunan Hainan eyaletindeki Wenchang Uydu Fırlatma Merkezi'nden fırlatılmıştı. 4.2 metre çapında, 16.6 metre uzunluğunda ve 22.5 ton ağırlığındaki Tianhe modülü, Tiangong uzay istasyonunun yönetim ve kontrol merkezi olarak görev alacak. Aynı şekilde Çin tarafından geliştirilen en büyük uzay aracı, Çinli astronotların 6 aylık bir süreçte uzay istasyonunda yaşamalarına imkan tanıyacak.

Yorumlar (0)