Çin'in uzay istasyonu projesinde taykonotlar Dünya'ya döndü

Çin tarafından Dünya'nın yörüngesine kurulan gök sarayı anlamına gelen Tiengong Uzay İstasyonu'nda yer alan taykonot ekibi, 6 ay süren görevini tamamlayıp geri dönüş yaptı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.12.2022, 12:18
Çin'in uzay istasyonu projesinde taykonotlar Dünya'ya döndü

Çin devlet televizyonu CCTV'nin haberinde, Liu Yang, Çın Dong ve Cai Şucı'yı taşıyan uzay kapsülünün akşam saatlerinde Gobi Çölü'nde yer alan sahaya indiği kaydedildi.

Uzayda 180 gün boyunca kalan taykonotların sağlık durumlarının iyi olduğu bilgisi paylaşıldı.

Uzay mekiği 5 Haziran tarihinde fırlatılmış ve bir gün sonra ekip görevlerine başlamıştı.

Uzay istasyonunda yollanmış olan 3. ekip taykonot grubu, 6 ay süresince istasyonun ana iskeletinin kurulumuna dair çalışmalar yapmış, bunun için 3 defa uzay yürüyüşü gerçekleştirmişti.

Taykonotlar, Şıncou-15 mekiğiyle 29 Kasım tarihinde istasyona gönderilmiş olan yeni taykonot ekibiyle ilk defa yörüngede görev devir teslimi gerçekleştirdi.

Çin'in uzay istasyonu projesi...

Çin, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay araştırmalarında işbirliğine yasak koyması ve ISS programına girişinin engellenmesinden dolayı kendi uzay istasyonunu kurmak maksadıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Tiengong İstasyonu bitirildiğinde artık faaliyette olmayan Mir Uzay İstasyonu ile yaklaşık olarak aynı boyutlarda olacak. İstasyonun ilk parçası 2021 Nisan ayında, ilk laboratuvar modülü 2021 Temmuz ayında ve ikinci laboratuvar modülü ise 2021 Ekim ayında fırlatılmıştı.

Ana iskeletin kurulmasının ardından uzay teleskobunun da ayrı bir modülle istasyona eklenmesi ve 2022 yılının sonunda bitirilmesi planlanıyor. İstasyonda halihazırda 3 kişilik taykonot ekibi dönüşümlü olarak çalışıyor.

Yorumlar (0)