Çin'in ilaç oyunu DSÖ'yü dünyaya rezil etti!

Dünya Covid-19'a karşı denenen eski Ebola ilacı Remdesivir ile ilgili güzel haber beklerken DSÖ'den "hiçbir etkisi yok" açıklaması gelmişti. DSÖ'nün Çin'in propagandasına kurban gittiği ortaya çıktı. DSÖ açıklamayı geri çekti ve özür diledi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.04.2020, 09:41
Çin'in ilaç oyunu DSÖ'yü dünyaya rezil etti!

DSÖ, yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele eden ülkelerin büyük bir heyecanla takip ettiği ve Covid-19'a karşı yapılan aşı çalışmalarının dışında tek umut olarak görülen eski Ebola ilacı Remdesivir ile ilgili "hiçbir etkisi yok" açıklaması yapmıştı.

Bu açıklamanın kaynağı "Çin propagandası" çıktı. DSÖ "hiçbir etkisi yok" yazısını apar topar geri çekti ve özür diledi.

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), Çin’den gelen yetersiz ve az kişiyle yapıldığı ifade edilen deneyleri "yanlışlıkla" sayfasına koyduğunu resmen kabul etti.

Çin tarafından ise bu deneylerin kasıtlı olarak yapıldığı ve koronavirüs salgınına yönelik üzerinde çalışılan Remdesivir ilacının ön plana çıkmaması için böyle bir propagandaya başvurulduğu açıklandı.

"Koskoca dünyaya yalan söylediler"

ABD merkezli ilaç üreticisi Gilead, Çin’in ilacın etkisiz olduğuna ilişkin açıklamasının ve gösterdikleri deneylerin "toptan yanlış olduğunu ve dünyaya yalan söylediklerini" ifade eden bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, “Çin’in yaptıkları araştırmalar, ilacın etkisizliği sebebiyle değil, katılımın az olması sebebiyle iptal oldu. Ayrıca yapılan araştırmalar, bir sonuç doğuran araştırmalar değildir” denildi.

DSÖ'den resmî açıklama: Geri çektik

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) Basın Sözcüsü Tarik Jasarevic, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Çin'in açıklamasının yanlış olduğunu ve hiçbir araştırmaya dayanmadığını fark eder etmez, Remdesivir'le ilgili açıklamamızı geri çektik” dedi ve özür diledi. Bu açıklama, ünlü Time dergisi ve tıp bilim dergisi Stat'ta da yer aldı.

Çin’in Amerikalı ilaç firmasına karşı patent savaşına girmesi sebebiyle böyle bir taktiğe başvurduğu belirtiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump tarafından “Çin’in etkisinde” diye suçlanan DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafında ise bu olay ‘skandal’ şeklinde nitelendirilirken, kurumda istifaların yaşanabileceği ifade ediliyor.

Yorumlar (0)