Çin'in 'havadaki gözü' faaliyete geçti

Çin'de yapımı 2016 yılında bitirilen ve test çalışmalarına devam edilen 500 metrelik "Diyafram Küresel Radyo Teleskobu"nun (FAST) resmen faaliyete geçtiği açıklandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.01.2020, 10:25
Çin'in 'havadaki gözü' faaliyete geçti

Çin'in Guizhou kentinde bulunan 500 metrelik çapa sahip Diyafram Küresel Radyo Teleskobu (FAST), 5 yıl devam eden yapım aşamasından sonra 2016 yılında test çalışmalarına başlamıştı. 

"Dünyanın en büyük ve en hassas radyo teleskobu" olduğu söylenen FAST, test aşamasını tamamlayarak resmen faaliyete geçti. Uzayda yaşam araştırmalarına yönelik çalışmalara katkıda bulunacağı belirtilen dev radyo teleskobunun "Çin'in gökyüzündeki gözü" olduğu söyleniyor.

Radyo teleskobunun baş mühendisi Zhu Wenbai, "69 patent alındı. Son yıllarda da çelik yapı, otomasyon, makine endüstrisi, elektronik gibi alanlarda çok sayıda büyük ödül kazandık" dedi.

Radyo teleskobu hakkında konuşan Mühendis Sun Jınghai de "Milimetre düzeyinde ölçüm doğruluğu elde edeceğiz. Herhangi bir sapma teleskobun genel performansını ciddi şekilde etkiler" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)