Çin'in Güneş gözlem uydusundan ilk veriler geldi

Çin tarafından geçtiğimiz ay uzaya fırlatılan Güneş gözlem uydusu Kuafu-1’in gönderdiği ilk veriler Dünya’ya ulaştı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.11.2022, 12:25 26.11.2022, 08:07
Çin'in Güneş gözlem uydusundan ilk veriler geldi

Son senelerde uzay çalışmalarına yönelen ve bu kapsamda büyük bütçeler ayıran Çin, geçtiğimiz ay önemli bir adım daha atarak Güneş gözlem uydusu Kuafu-1’i uzaya göndermişti. Çin Bilimler Akademisi tarafından yürütülen projeden sorumlu bilim insanı Gan Veyçun, uydudan Dünya’ya ilk verilerin ulaştığını açıkladı. Kuafu-1’in 11 Kasım’daki Güneş patlamasını X ışınıyla kaydettiğini duyuran Veyçun, bilim dünyası açısından tarihi bir süreç yaşadıklarını vurguladı. 

“Tüm insanlık açısından heyecan verici”

Dünya’ya ulaşan görüntülerin, uydunun katı X ışını görüntüleyicisi HXI tarafından kaydedildiğini belirten Veyçun, “Hala deneme aşamasında olmasına rağmen görüntü kalitemiz mükemmele yakın. Patlamanın detaylarını net şekilde görebiliyoruz. Ayrıca Güneş’in yapısındaki incelikler de bu vesileyle gözler önüne serildi. Elimize ulaşan görüntüler tüm insanlık açısından heyecan verici” ifadelerini kullandı. 

Günde 500 gigabayt büyüklüğünde veri iletecek
Kuafu-1 uydusunun günde ortalama 500 gigabayt büyüklüğündeki veriyi Pekin, Sanya ve Kaşgar'daki yer istasyonlarına iletmesi, bu verilerin Nancing şehrindeki Mor Dağ Gözlemevi'nde birleştirilerek işlenmesi hedefleniyor. 888 kiloluk uydunun, keşif çalışmalarını en az 4 sene sürdüreceği açıklandı. Çin, ilk güneş gözlem uydusu "Şihı"yı ise 14 Ekim 2021'de uzaya fırlatmıştı.

Yorumlar (0)