Çin hepsini yasaklıyor

Çin Komünist Partisi, kamu kurumlarında tüm yabancı bilgisayar ekipman ve yazılımlarının kaldırılmasına ve yerli ürünlerin kullanılmasına yönelik bir genelge hazırladı. Financial Times'ta yer alan habere göre 2022 yılı itibarıyla başta ABD üretimi olan HP, Dell, Microsoft marka bilgisayar ve yazılımlar devlet dairelerinde kullanılmayacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.12.2019, 12:27
Çin hepsini yasaklıyor

Çin Halk Cumhuriyeti'nde hükûmet, 3 sene içerisinde tüm devlet dairelerinde ve kamu kurumlarında yabancı markalı bilgisayar ekipmanlarının kullanımdan kaldırılmasına dair bir genelge hazırladı. Karar nedeniyle başta HP, Dell, Microsoft gibi Amerikalı uluslararası teknoloji şirketleri olmak üzere teknoloji şirketleri büyük zarar görecek.

Trump yönetimi ne yapmıştı?

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, Amerikalı şirketlerin Çinli telekomünikasyon şirketi Huawei ile çalışmasını yasaklamış ve mayıs ayından Google, Intel, Qualcomm gibi hizmet ve ürün sağlayıcılar Huawei ile iş birliklerini dondurmuştu. ABD ve Çin arasında başlayan ticaret savaşı sonrası ipler gerilmiş ve bazı Huawei ürünlerinin satışı da yasaklanmıştı. 

Çin'in yayımladığı bu yeni genelge Pekin yönetimi için, Çin'deki yabancı teknoloji kullanımının sınırlanmasında spesifik hedefler gözettiği için bir ilk olmasına rağmen, amacın bir misillemeden ziyade Çin'in yerli teknoloji kullanımını artırmak ve dışa bağımlılığı azaltmak olduğu savunuluyor.


 
Financial Times'ta yer alan habere göre yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle Çin'de 20 ila 30 milyon arasında donanımın değiştirilmesi gerekecek. Çalışmaların 2020 senesinde başlaması öngörülürken, ikame ürünlerinin yüzde 30'unun 2020 yılında, yarısının 2021 yılında, kalan yüzde 20'sinin de 2022 yılında hazır olması hedefleniyor.

Uzmanlar ikiye bölündü

Çin hükümeti bilgisayar olarak Lenovo kullanmayı planlasa da işlemci ve hard disklerin Amerikan ürünü olması, ayrıca pek çok yazılımın da Windows uyumlu geliştirilmesi; yönetmeliğin uygulanabilirliği konusunda soru işaretlerine yol açıyor.

Çin basınında yer alan haberde ise bazı uzmanlar olaya "Kötü komşu ev sahibi yaptırır" felsefesiyle yaklaşıyor. Uzmanlara göre bu zorluk, Huawei'de olduğu gibi Çin'in kendi mikroçip endüstrisini kurmak için bir fırsat olabilir.

Yorumlar (0)