Çin, geliştirdiği yörünge altı uzay uçağını test etti

Çin, yerli üretimi olan yörünge altı uzay uçağının ikinci test uçuşunu gerçekleştirdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.08.2022, 14:56
Çin, geliştirdiği yörünge altı uzay uçağını test etti

Çin Uzay ve Havacılık Bilimi ve Teknolojisi Şirketi (CASC) tarafından yapılan açıklamada, yerli üretimleri olan yörünge altı uzay uçağının ikinci test uçuşunun başarı ile gerçekleştirildiği duyuruldu.

Uzay uçağının test uçuşu başarılı oldu

Gobi Çölü'nde bulunan Ciuçüen Uydu Merkezi'nden kalkan yörünge altı uzay uçağı, uçuşunu tamamladıktan sonra İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde yer alan Alksa Sağ Sancak Havaalanı'na iniş yaptı. Uçuş, Çin'de yeniden kullanılmaya başlayan bir uzay uçağı ile yapılan ilk uçuş olması açısından önem taşıyor.

İlk test uçuşu geçen yıl yapılmıştı

Edinilen bilgiye göre, Çin Fırlatış Aracı Teknolojisi Akademisi’nce geliştirilen uzay uçağı, Temmuz 2021 tarihinde aynı rota istikametinden ilk test uçuşunu yapmıştı.

Çin, uzay uçağı üretiminde ilerliyor

Çin'in yeniden kullanılabilir özelliklere sahip uzay araçlarının üretiminde önemli ilerlemeler kaydettiği dikkatlerden kaçmıyor. CASC bu ay başında, yörüngede uzun zaman kalmak üzere farklı bir uzay aracı da fırlatmıştı.

Yeni bir uzay uçağının daha üzerinde çalışılıyor

Diğer yandan Çin Havacılık ve Uzay Bilim ve Endüstri Şirketi (CASIC) 2030 yılında ticari kullanıma açmak kaydıyla yeniden kullanılabilir özellikte olan bir uzay uçağının üzerinde de çalışıyor.

Yörünge altı uçakları, uzay mekikleri ve taşıyıcı roketlere kıyasla daha da kısa bir hazırlık süresinde yörüngeye erişebildiğinden dolayı uzay çalışmaları konusunda esneklik sağlaması bekleniyor.

Yeni uzay uçakları, birçok alanda hayatı kolaylaştıracak

Uzay turizmi, uydu konuşlandırma, personel ile kargo taşıma ve acil kurtarma gibi görevlerinde kullanılması düşünülen uçakların, düşük maliyet ile kıtalararası hızlı ulaşımı da sağlaması öngörülüyor.

Yorumlar (0)