Çin, en uzun insanlı uzay görevi için uzay aracını fırlattı

Çin, 6 ay sürelik en uzun insanlı uzay görevi çerçevesinde 3 mürettebatını Shenzhou-13 uzay aracı ile uzaya fırlattı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.10.2021, 00:13 17.10.2021, 16:21 Hanife
Çin, en uzun insanlı uzay görevi için uzay aracını fırlattı

Çin, başkent Pekin'in yerel saatiyle 00.23'te ülkenin kuzeybatısındaki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden 3 taykonotu (uzaya çıkmış kişi) taşıyan Shenzhou-13 insanlı uzay aracını fırlattı. 



3 taykonot, 6 aylık bir görev için Shenzhou-13 insanlı uzay aracı ile uzay istasyonunun çekirdek modülü Tianhe'ye doğru yola çıktı. Uzay mekiğinin önümüzdeki 6 saat içinde varış noktasına ulaşması bekleniyor.



Bu sene Haziran-Eylül ayları arasında uzay görevini bitiren Shenzhou-12 ekibinin görev süresini geçmesi ve Çin'in insanlı uzay görev süresinde yeni bir rekora imza atması beklenen 3 Çinli taykonot ekibi için fırlatma öncesi Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nde bir tören düzenlendi. 



Çin'in insanlı uzay programının başkomutanı Li Shangfu'nun komutasındaki isimler şöyle; uzaya ilk kez çıkacak olan astronot Ye Guangfu, ilk Çinli kadın astronot olan ve Çin'in uzay istasyonunu ziyaret edip araç dışı faaliyetler gerçekleştirecek olan Wang Yaping ve Çin'in ilk uzay yürüyüşünü gerçekleştiren komutan Zhai Zhigang yer alıyor.



Diğer yandan 6 ay sonra görevini tamamlayan ekibin, dönüş kapsülü ile İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ndeki Dongfeng’e iniş gerçekleştireceği de belirtildi.
 

Yorumlar (0)