Çin'den yeni araştırma: Koronavirüs 30 farklı türe ayrıldı!

Çin’de gerçekleştirilen yeni bir araştırmada, yeni tip koronavirüsün (Covid-19), geçen seneden beri onlarca defa mutasyona uğradığı ve şiddetleri değişken olan en az 30 farklı türe ayrıldığı bildirildi. Araştırmaya göre, en ölümcül tip koronavirüse Avrupa kıtasında rastlanırken, en hafif türler ABD'de görüldü.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.04.2020, 15:46 21.04.2020, 15:48
Çin'den yeni araştırma: Koronavirüs 30 farklı türe ayrıldı!

Çin'de gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, 30 farklı yeni tip koronavirüs (Covid-19) türü olabilir. Zhejiang Üniversitesi araştırmacıları, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) geçen sene hayvanlardan insanlara atlamasından beri onlarca defa mutasyona uğradığını duyurdu. 

Bilim insanları, yaşları 4 ay ile 71 arasında değişen bir grup yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastasını inceledi. 

Yapılan inceleme sonucunda 19'u daha önce hiç görülmeyen 30 mutasyon tespit edildi. Bazı mutasyonlar, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) vücutta bulunan hücreleri istila etme yeteneğini arttırırken, diğerleri ise hastalığın hücreleri öldürmesine ve daha hızlı çoğalmasına neden oldu. 

South China Morning Post'da yer alan habere göre, en ölümcül mutasyonların Avrupa'da yayılanlara, daha zayıf mutasyonların da Washington Eyaleti gibi ABD'nin bazı bölgelerinde yayılanlara benzediği ifade edildi. 

Diğer yandan, araştırmanın yazarları, yalnızca 11 hastaya dayanarak, mutasyonun hastalığın şiddetini etkileyebileceğini gösterdi. 

Bilim insanları, virüslerin bağışıklık sistemi direncinin üstesinden gelmek üzere sık sık mutasyona uğradığını kaydetti. 

Söz konusu çalışmada, Profesör Li Lanjuan ve meslektaşları tarafından yeni tip koronavirüsün (Covid-19), laboratuvarda bulunan insan hücrelerini ne kadar etkili bir şekilde enfekte edip öldürebileceği gösterildi.

Hastalarda bulunan viral yük (virüs miktarı) bir, 2, 4 ve 8 saat sonra, ertesi gün ve 48 saat sonra incelendi. 

En agresif yeni tip koronavirüs (Covid-19) türü, en az güçlü tipin 270 katına kadar viral yük meydana getirdi. 

Profesör Li Lanjuan ile ekibi, en yüksek viral yükü üreten mutasyonun, "daha yüksek hücre ölüm oranına" neden olduğuna dikkat çekti. 

Bilim insanları, Çin’in Zhejiang şehrinde en ölümcül mutasyonlardan bazılarının bulunduğunu ve ABD'nin New York eyaletine yayılmadan önce bu mutasyonlara İspanya ve İtalya gibi birçok Avrupa ülkesinde rastlandığını kaydetti. 

Yorumlar (0)