Çin'de "görünmezlik pelerini" icat edildi

Çin'deki öğrenciler, giyenleri kameralardan gizlemek için tasarlanmış bir "görünmezlik pelerini" tasarladı. InvisDefense, yapay zeka kameralarını şaşırtmak için ilginç bir desen ve düzensiz ısı sinyalleri kullanıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.12.2022, 10:55
Çin'de "görünmezlik pelerini" icat edildi

Çin'de Wuhan Üniversitesi'nden bir ekibin geliştirdiği InvisDefense, yapay zekanın takip ettiği güvenlik kamerası sistemleri tarafından tespit edilmekten kaçınmak için gündüz ya da gece kullanılabilen düşük maliyetli bir ceket.

Ceket, gündüzleri etkili bir şekilde kameraları kör etmek için bir desen kullanırken, geceleri ise kızılötesi kameraları şaşırtmak için ısı sinyalleri yayıyor.

İnsan gözüne normal bir ceket gibi görünen giysi, kullanıcıları insan tarafından takip edilen güvenlik kameralarından saklamakta etkisiz kalıyor. Ceketin tasarımı, sürücüsü olmayan araçlarda kullanılan bazı algılama sistemlerinin de kafasını karıştırabileceği fakat insan sürücülerin kafasını karıştırmayacağı belirtiliyor.

İnsan olup olmadığı belirlenemiyor

İcadı yöneten Wuhan Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Fakültesi'nden Profesör Vang Zheng, konuya ilişkin açıklamasında, "Günümüzde birçok gözetleme cihazı insan vücudunu tespit edebiliyor" sözlerini kullandı.

Huawei Technologies sponsorluğunda yapılan bir yarışmada birincilik ödülünü kazanan ceketteki teknolojiyi anlatan bir makalenin, ABD'de şubat ayında düzenlenecek AAAI 2023 AI konferansında sunulması planlandı.

Maliyeti oldukça ucuz

Ceketin desenini oluşturan algoritmayı tasarlayan Wuhan Üniversitesi doktora öğrencisi Vei Hui, InvisDefense'i yapmanın 500 yuandan (yaklaşık 1340 lira) daha az maliyeti olduğunu aktardı.

Vei Hui, "En zor bölüm, kamuflaj deseninin dengesi. Geleneksel anlamda araştırmacılar makine görüşünü engellemek adına parlak görüntüler kullanıyordu ve bu işe yarıyordu" sözlerini kullandı.

Fakat bu insan gözüne çarparak kullanıcıyı dikkat çekici hale getiriyor. 

Profesör Vang ceketin, savaşlardaki yapay zeka kontrollü birimler ya da drone'lar tarafından tespit edilmekten kaçmak için askeri kamuflaj için kullanılabileceğini aktardı.

Araştırmacılar potansiyel anlamda, desen üreten algoritmayı bilgisayar tanıma ve yapay zeka teknolojisindeki boşlukları düzeltmek ve daha iyi anlamak için de kullanabilirler.

Yorumlar (0)