Çin, Ay'ı mesken tutacak: İşte 3 aşamalı Ay projesi

2050 yılına kadar Ay'da Uluslararası Ay Araştırma Üssü (ILRS) kurma hedefini açıklayan Çin, bu kapsamdaki çalışmaları başlatmak için 2030'a kadar Ay'a insan indirmek istiyor. Bu sayede Mars, Venüs ve ötesindeki derin uzayda araştırma yapılabileceği belirtiliyor. İşte Çin'in 3 aşamalı Ay planı...

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.05.2023, 13:35 Hakan Öksüz
Çin, Ay'ı mesken tutacak: İşte 3 aşamalı Ay projesi

Uzay çalışmalarında ABD ve Rusya'nın gerisinde kalmak istemeyen Çin, Ay'a insan indirebilmek için düğmeye bastı. Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA) Direktör Yardımcısı Lin Şiçiang, "İnsanlı uzay programımız tıkır tıkır işliyor. Programın Ay safhası için çalışıyoruz. Temel hedefimiz, 2030'da kadar Ay'a insan indirmek. Ay'ın yüzeyinde teknolojik gelişmelere öncülük edecek bilimsel çalışmalar yapmak istiyoruz." dedi.

"Anahtar teknolojiler geliştirmeliyiz"

Ay'a ayak basma hedefi doğrultusunda bazı kritik teknolojileri geliştirmek zorunda olduklarına vurgu yapan CMSA Direktör Yardımcısı Lin Şiçiang, "Sadece numune toplama ve araştırma görevleri için çalışamayız. Kısa süreli kalış, gidiş-geliş, iniş ve keşif gibi görevlerin başarılı şekilde tamamlanabilmesini sağlamak için anahtar teknolojiler geliştirmeliyiz." ifadelerini kullandı.

"Ay ile Güneş Sistemi'nin geçirdiği aşamaları öğreneceğiz"

Ay keşif programı sayesinde insanlığın derin uzaya sıçrayışına öncülük etmek istediklerini vurgulayan Lin, "Bu misyonlar, sadece insanlı uzay teknolojisinin gelişmesine katkı sunmayacak. Öte yandan Ay ile Güneş Sistemi'nin geçirdiği aşamaları öğreneceğiz. Eskiden ne durumdaydılar? Bugünkü hallerine nasıl geldiler? Çin bilgeliği, bu soruların yanıtlanmasına katkıda bulunacak." diye konuştu.

Derin uzaya çıkış için ilk durak: Uluslararası Ay Araştırma Üssü (ILRS)

Nisan ayında açıklanan plana göre Çin, 2050 yılına kadar Ay'da işlevsel bir araştırma üssü kuracak. Programa "Uluslararası Ay Araştırma Üssü (ILRS)" ismi verildi. Bu üssün temelinin atılabilmesi için ilk aşamada 2028 yılına kadar 3 keşif misyonu gerçekleştirilecek. İkinci aşama, 2030-2040 yılları arasında Ay'daki üssün inşası gerçekleştirilecek. Son aşamada ise (2040-2050) ileri düzey teknoloji kullanılarak altyapı çalışmaları tamamlanacak.

Yorumlar (0)