Çin, Ay'a 'sıçrayan' keşif aracı gönderecek

Çin'in, Ay'ın güney kutup bölgesinde keşif çalışması yürütmeyi hedefleyen 'Çang'ı 7' uzay görevine, yüzeyde devamlı iniş ve kalkışlar gerçekleştirebilecek şekilde tasarlanan, 'sıçrayabilen' bir keşif aracı göndermeyi planladığı belirtildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.09.2022, 22:31 23.09.2022, 08:53
Çin, Ay'a 'sıçrayan' keşif aracı gönderecek

Çin medyasında yer alan habere göre, bahse konu keşif aracının, Ay kraterlerinin devamlı olarak karanlıkta kalan yerlerine inip yeniden geri çıkabilecek özellikte olması hedefleniyor.

Çin medyasının CNSA'dan (Çin Ulusal Uzay İdaresi) aldığı bilgi doğrultusunda, sınıfının ilk örneği olacak olan araç, Ay yüzeyinde devamlı inip ve kalkarak gerçekleştireceği uçuşlarla tekerlekli yüzey araçlarına nazaran çok daha geniş bir bölgede keşif yapabilecek.

Güneş enerjisiyle de çalışabilen aracın, kraterlerin güneş ışığı gören yamaçlarında kendini şarj ettikten hemen sonra karanlık alanlara dalarak toprak incelemeleri gerçekleştirmesi hedefleniyor.

Kraterlerinin karanlık alanlarında Ay'da insan hayatına olanak sağlayacak mineral ve suların buz formunda bulunabileceği tahmin ediliyor.

Söz konusu haberde, halihazırda geliştirilmekte olan keşif aracının bir görseli de yayımlandı. Altı eklemli bir bacak üzerinde duran altıgen prizma şeklindeki gövdesiyle adeta bir örümceği anımsatan araçta, buz halinde olan suyu, hidrojen izotoplarını ve organik moleküleri tespit edebilen analiz donanımları yer alacak.

Çin'in Ay keşif programı

Çin, üç sene evvel 'Çang'ı 4' robotik aracını Ay'ın karanlık yüzüne indirmiş ve bunu başaran ilk ülke olmuştu. Ay'dan numuneler toplaması planlanan 'Çang'ı 5' ise iki sene evvel uzaya gönderilmiş ve örnekleri toplayarak Dünya'ya dönüş yapmıştı. 

Bu arada, 2030 yılında Ay'a insanlı uzay görevi icra etmek de ülkenin amaçları arasında yer alıyor.

Yorumlar (0)