Çin 5G'ye geçiyor

Çinli telekom şirketleri Cuma gününden (yarın) itibaren birçok büyükşehirde 5G hizmeti sağlanacağını ilan etti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 31.10.2019, 12:47
Çin 5G'ye geçiyor

Çinli telekom şirketleri, birçok büyükşehirde yarından (cuma) itibaren 5G teknolojisi kullanılmaya başlanacağını duyurdu.

3 şirketten açıklama geldi

Çin'in kamu telekom şirketleri China Telecom, China Unicom ve China Mobile'den yapılan açıklamada, Pekin, Şanghay, Hangcou ve Guangcou gibi birçok büyükşehirde cuma gününden (yarın) itibaren 5G hizmeti sağlanacağını kaydedildi.

80 bin baz istasyonu var ama 130 bine çıkarılacak

5G hizmet ve ücret tarifelerini de yayımlayan şirketler, Çin genelinde 5G teknolojisine sahip 80 bin baz istasyonu kurulduğunu, 2019 yılı sonuna kadar bu sayının 130 bine ulaşacağını açıkladı.

2019 yılı sonuna kadar 50'ye yakın şehirde 5G'nin kullanılacağı bilgisi paylaşılırken, 5G'nin 2020 yılında Çin genelinde yaygınlaşacağı vurgulandı.

5G ile neler yapılabilir?

Yüksek hızdaki 5G, otonom sürüş kabiliyetine sahip araçların kullanılması, yüksek hızda video konferans bağlantıları kurulması gibi birçok alanda çözüme imkân tanıyacak; mobil oyunların daha akıcı şekilde kullanılmasını sağlayacak.

Diğer taraftan dünyada 5G'ye en fazla yatırım yapan ve yaygın 5G ağıyla başı çeken Çin'de hükümetin yurt dışına veri transferine kontrol uygulaması sebebiyle Çin dışındaki birçok siteye giriş yapabilmek için sanal ağ (VPN) programları gerekiyor. 

Youtube, Facebook, WhatsApp, Twitter...

Çin'de Youtube, Facebook, WhatsApp, Twitter gibi yabancı sosyal paylaşım sitelerine erişimde problem yaşanıyor.

Xiaomi ve Huawei'den uyumlu telefonlar

Çinli akıllı telefon üreticilerinden Xiaomi (Şauğmi) 2020 yılından itibaren 5G teknolojisine sahip 10 yeni model çıkaracağını açıklamış, Huawei (Vauvey) ise 5G'ye uyumlu bazı akıllı telefon modellerinin tanıtımını yapmıştı.

Yorumlar (0)