Çim yapraklarından et büyütülecek

Alternatif et üretimi için daha şimdiden harekete geçildi. İleride oluşabilecek et açığına karşı ve daha birçok sebepten dolayı bu üretim modelinin başarılı olacağına inanılıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.05.2019, 10:56
Çim yapraklarından et büyütülecek

Çimleri büyüttüğümüz gibi etleri de büyütsek nasıl olurdu? Kulağa imkansız geliyor, öyle değil mi? Fakat artık imkansız değil.

Bath Üniversitesi bilim adamları ve et üretim firmaları bir araya gelerek domuz ve ineklerden alınan hücreleri çim yapraklarında nasıl büyüteceklerini planladılar. Yürütülen çalışmada olgun kas hücreleri elde etmek için biyopsi haline getirilen bu hücrelere glikoz, amino asit, vitamin ve mineral enjekte edildi.

Bilindiği gibi kültürlenmiş (hayvan hücrelerinin yetiştirilmesi ile elde edilen) etler, mikroskop altında inek ve domuz gibi hayvanların direkt olarak dokularından alınan etlerden ayırt edilemez. Bu nedenden dolayı, bilim adamları sözü geçen bu etlerin beş yıl içerisinde süpermarket raflarında yer alacağını söylüyor.

2050’ye varıldığında et talebi iki kat daha artmış olacak

Dünya nüfusunun büyümesi ve gelişen ülkelerin daha fazla et tüketmeye başlamasıyla birlikte, protein elde etmek için kullanılan alternatif yöntemler önem kazanmaya devam ediyor. World Economic Forum’un yürüttüğü bir çalışmaya göre, gelecekteki et ihtiyacı 2050 yılına varıldığında ikiye katlamış olacak. Bu da et üretim sorununu da beraberinde getirecek. Kültürlenmiş etlerin yanı sıra, böcek ve su yosunlarından esinlenerek üretilen etler de ilerleyen yıllarda gündeme gelebilir.

Oxford Üniversitesi’nden H. Charles J Godfray, “2050’ye varıldığında 10 milyara çıkması beklenen nüfusun besin ihtiyacını karşılamak, sürdürülebilir ve sağlıklı bir yaşam tarzını sağlamak maksadıyla alternatif yöntemlerle geliştirilen proteinli besinler finansal yatırımda bulunmak isteyen şirketler tarafından da el üzerinde tutuluyor. “

Alternatif et üretiminin hem olumlu hem olumsuz yanları var

WEF’te yayımlanan bu raporda, alternatif et üretiminin ileride yaşanabilecek olası yiyecek açığı boşluğunu dolduracağı, hayvan kesimlerinin azalması ile birlikte çevresel sorunları indirgeyeceği ve hatta besin zehirlenmesi riskini azaltacağı öngörülüyor.

Rapor her ne kadar, alternatif et üretiminin olumlu yanlarını öne çıkarsa da, yazının devamında bu et üretim alternatiflerinin geniş kitlelerce benimsenmeden önce teknik, sosyo-politik ve mevzuat tarafından doğabilecek zorlukların ortadan kaldırılması gerektiğini de onayladı.

Alternatif et için daha şimdiden harekete geçildi

Daha şimdiden birçok şirket geleneksel burgerlere alternatif olabilecek yöntemler üzerinde çalışmaya başladı. Hollanda’da bulunan bir gıda teknoloji şirketi (Mosa Meat), laboratuvarda büyütülen etleri 2021 yılı itibariyle piyasaya sürmeyi amaçlıyor. Şirket yaptığı açıklamada, insan ve çevre için daha sağlıklı ve hayvanlara karşı daha nazik bir yöntemin geleneksel et üretimine nazaran çok daha makul bir uygulama olacağını ifade etti.

Maliyeti henüz çok fazla

Geleneksel olmayan bu gibi yöntemlerin gelişmesine mani olan en büyük etkenlerden biri maliyet. Google’ın ortak kurucularından olan Sergey Brin’in finanse ettiği Mosa Meat şirketinin ürettiği ilk burgerin maliyeti 250.000 dolar. Hal ve durum böyle olunca, satışa çıkarıldığı fiyat da epey tuzlu oluyor.

Üretimi büyütmek ve erişilebilir kılmak şart

Bu sebepten dolayı, üretimi büyütmek, mali ve ticari olarak erişilebilir kılmak alternatif et üretimi piyasasının hayata geçirilmesinde büyük rol oynuyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Bath üniversitesinde görevli Dr. Marianne Ellis, kendisi ve ekibinin kültürlenmiş etleri aynı diğer geleneksel etler gibi düşük fiyata satılması için üretim için gerekli olan maliyet ve enerjiyi düşürmeye çalıştıklarını ifade etti.

Bu alanda atılabilecek her türlü adıma rağmen, çoğu insan ‘çim yapraklarından et büyütme’ fikrini doğal bulmadığından dolayı alıcı bir gözle bakamıyor. Fakat aynı elektrikli araba meselesinde olduğu gibi bazı teknolojik gelişmeler kimi zaman beklenilenin aksine fark yaratabiliyor. Hem bu sebepten hem de ileride yaşanabilecek yiyecek sorununa karşı, alternatif et üretim yöntemleri gelişmeye devam edecektir.

 

Yorumlar (0)