CCleaner Nedir? Ne İşe Yarar?

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.10.2020, 23:03
CCleaner Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayarlarımız evimizin altındaki kömürlük gibidir. İşimize yarayan yaramayan her şeyi oraya doldururuz. Telefonumuzun belleği dolunca en gereksiz şeyleri bile belki bir gün lazım olur diye bilgisayara aktarırız. Her gün defalarca arama motorlarında arama yapıp ilgilendiğimiz şeyleri saklamak üzere indiririz. Sonunda ise bilgisayar ağırlaşmaya ve virüs uyarıları vermeye başlar. Manuel olarak her şeyi silmek mümkün olsa da ne kadar uğraştıracağını bir düşünün. Fakat artık bu işlemin kolay ve güvenli bir yolu var. CCleaner ile tabiri caizse dip köşe temizlik yapabilirsiniz.

CCleaner amaç olarak boş dosya ve klasörler, geçmiş bilgisi, tarayıcı çerezleri gibi çöp dosyaları silmek için tasarlanmıştır. Çöp dosya dediğimiz bu veriler bilgisayarın performansında ciddi derecede etki eder. Her defasında bilgisayarı fabrika ayarlarına çevirmek de pek çok önemli veriyi kaybetmenize sebep olabilir.

CCleaner Nasıl Kullanılır?

CCleaner kullanmak son derece kolaydır. Çok sade bir tasarıma sahiptir ve karışıklık çıkarmaz. Program içinde silmek isteyebileceğiniz veriler için bir liste bulunur. Bu listeden seçim yaptıktan sonra temizleme işlemi başlamış olur. İşletim sisteminizin ne olduğu hiç fark etmeksizin;

•             Arama motorları için geçmiş, çerezler, form bilgileri, geçici internet dosyaları

•             Windows için çöp kutusu, geçici dosyalar, son kullanılan uygulamalar, eski kayıtlar ve kullanılmayan girdiler kolayca temizlenir.

CCleaner Ücretli Mi?

Bu sorunun cevabı hem evet hem hayır olarak verilebilir. Aslında tam olarak ne istediğinize bağlı olarak değişir. CCleaner ücretsiz olarak bir freemium versiyonu sunuyor. Bu versiyon pro versiyona kıyasla bazı kısıtlamalara tabidir. Eğer ortalama bir performans istiyorsanız CCleaner freemium versiyonunu indirebilirsiniz. Sürekli ve detaylı bir şekilde bilgisayarınızdaki çöp dosyalar silinecekse pro versiyonu en uygun seçenek olacaktır.

CCleaner Silinen Dosyaları Geri Getirir Mi?

Yanlışlıkla dosya silmek hepimizin başına mutlaka gelmiştir. Ne kadar zor bir durum olduğunu anlatmaya gerek yok. Böyle bir problemle karşı karşıyaysanız, dosya CCleaner ile silinmiş bile olsa geri getirilemez. CCleaner bir temizlik ve sorun giderme programıdır ancak silinmiş olan hiç bir veriyi geri getirme özelliği ne yazık ki yoktur.

Yorumlar (1)
Tahsin Yücel 2 yıl önce
Denemek istiyorum