Çarpışma riski var! Yörüngesi değişebilir

Enkaza dönen ABD uydusunun, Uluslararası Uzay İstasyonu’na çarpma riski nedeniyle yörünge değişikliğine gidilebileceği duyuruldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.09.2020, 13:14 14.09.2020, 10:56 Hanife
Çarpışma riski var! Yörüngesi değişebilir

Uzay üssü olan Uluslararası Uzay İstasyonu(ISS), alçak dünya yörüngesinde yerleştirildiği yerde çeşitli bilim ve uzay deneylerine ev sahipliği yapıyor.

Geçtiğimiz günlerde bir hava kaçağı ile karşı karşıya kalan 400 tonluk bu devasa yapı, sorunu kısa sürede halletmişti astronotlar ve ISS tehlikeyi atlatmıştı. Ancak ISS, daha üzerinden haftalar geçmeden yeni bir tehlikeyle daha karşı karşıya.

Enkaz ile çarpışma riski var 

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) tarafından yapılan duyuruda, ABD’ye ait enkaza dönmüş bir uydunun ISS ‘e doğru geldiği ve çarpışma riski olduğu belirtildi. Bu yüzden çarpışmanın engellenmesi için istasyonun yörüngesinin değiştirilebileceği kaydedildi.

Enkaz uydu, 14 Eylül'de istasyona yaklaşacak

Roscosmos çarpışma zamanına ilişkin şu bilgileri verdi:

“14 Eylül 2020 Pazartesi, Moskova saatiyle 02.23'te, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun, uzay enkazı olarak adlandırılan BRICSat-2 uydusuna yaklaşması bekleniyor.” 

Uzmanlar olası çarpışma riskine karşı, yörünge değişiminde yapılacak manevranın, 14 Eylül 2020 00.00 ile 01.00 saatleri arasında gerçekleştirileceğini kaydetti.

2019 yılında SpaceX'in Falcon Heavy roketiyle yörüngeye fırlatılan BRICSat-2, ABD Donanması tarafından işletilen deneysel bir iletişim uydusu.
 

Yorumlar (0)