Buzulların erimesinde “gelgit” etkisi: Araştırma kanıtladı

ABD'de gerçekleştirilen bir bilimsel araştırma, buzulların beklenenden çok daha hızlı bir şekilde eridiğini ortaya koydu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.05.2023, 09:35 10.05.2023, 17:55
Buzulların erimesinde “gelgit” etkisi: Araştırma kanıtladı

Yapılan son bilimsel araştırmalar, küresel ısınmanın etkisiyle buzulların daha hızlı eridiğini ortaya koyuyor. Bu durum, Dünya'nın ortalama sıcaklıklarının artmasına ve Dünya'nın geleceği açısından büyük bir tehlike oluşturuyor.

Özellikle Antarktika'da buzul kayıpları daha da artarken, uzmanlar iklim değişikliği nedeniyle atmosferin ve okyanusların ısındığına dikkat çekiyor. Bu da buz sahanlıklarının erime hızının daha da artabileceği anlamına geliyor. Küresel ısınmanın etkileri giderek daha da belirgin hale gelirken, doğaya ve çevreye daha duyarlı olmak önem kazanıyor.

Gelgitler erimeyi hızlandırıyor

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) ile California Üniversitesi’nin ortak bir şekilde gerçekleştirdiği araştırmada, Grönland'da yer alan büyük bir buz kütlesinin, gelgit hareketleri sebebiyle daha hızlı eridiğini ve deniz düzeyindeki yükselme oranını hızlandıran bir etkiye sebep olduğuna yönelik sonuçlar alındığı belirtildi.

Ulusal Bilimler Akademisi Bildirisi'nde bulunan araştırmada bilim insanları, kuzeybatı Grönland'da yer alan büyük bir buzulun okyanus gelgitleri üzerinden etkileşim sağladığı ve bu durumun daha önce görülmeyen bir erime potansiyeline imkan sağladığı aktarıldı.

Uydu radar verileri göz önüne alınarak sağlanan sonuçlarda, “Petermann” ismine sahip olan buzulun kara ile bağlantısının yok olduğu ve okyanusta yüzmeye başladığı ifade edildi. Buzulun toprak ile birleşme hattının gelgit döngüleri esnasında büyük bir ölçüde kaydığı ve dip bölümüne sıcak deniz suyunun girerek buzulu erittiği belirlendi.

Yorumlar (0)