Buzulların altından çıktı: Şimdi kanıtladık!

Antarktika'da 6 hafta boyunca yapılan bir araştırma sonucunda, kıtanın buzul yüzeyinin altındaki yeraltı sularının varlığı kanıtlandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.05.2022, 21:47 Hakan Öksüz
Buzulların altından çıktı: Şimdi kanıtladık!

Antarktika'da araştırmalarını sürdüren bilim insanları, kalın buz tabakasının alt katmanlarında ciddi miktarda suyun bulunduğunu tespit edildi. Söz konusu su kütlesinin varlığının keşfedildiğine dair araştırma, Science dergisinde yayımlandı.

Söz konusu keşif, Dünya'nın güney kutbunda bulunan dev kıtanın batı kısmındaki 100 kilometrelik alanda yapıldı. Edinilen bilgilere göre yüzeyin 220 ila 820 metre altında büyük bir gölün oluşabileceği kaydedildi.

Devasa buzulların altında bulunan yeraltı suyunun tespiti için "manyetotellürik görüntüleme" ismi verilen bir yöntemin kullanıldığı aktarıldı. 6 hafta devam eden araştırma için jeofizik aletlerin kullanıldığı belirtildi.

"Daha önce varsayıyorduk, şimdi kanıtlandı"

Araştırmaya ilişkin açıklama, California San Diego Üniversitesi Scripps Enstitüsünde çalışan Chloe Gustafson'dan geldi. Antarktika'daki devasa buzulların derinliklerinde yeraltı sularının bulunabileceğinin daha önce de varsayıldığını kaydeden Gustafson, "Ancak şu ana kadar kimse bunun için detaylı bir araştırma yapmamıştı." dedi.

Columbia Üniversitesi Yer ve Çevre Bilimleri bölümü Öğretim Üyesi Doçent Kerry Key, "Yüzeye yerleştirdiğimiz aletlerle buzul tabakasının 5 kilometre altını görüntüleyebiliyoruz." ifadelerini kullandı. Araştırmacılar, kıtanın daha önce keşfedilmemiş bir bölümü hakkında önemli bilgiler edindiklerini belirtiyor.

Yorumlar (0)