Büyük İstanbul depremi değil, depremleri!

Dün, Silivri açıklarında saat 13.59’da 5,7 büyüklüğünde, şiddetli bir deprem meydana geldi. Üst üste meydana gelen depremler büyük depremin habercisi mi?

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.09.2019, 15:59 23.10.2019, 11:33
Büyük İstanbul depremi değil, depremleri!

Bugün öğleden sonra basın toplantısı yapan Kandilli Deprem Araştırma Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener büyük İstanbul depremi için “Ne zaman olacağını bilmiyoruz ama olacağını ve sona yaklaşıldığını biliyoruz.” dedi ve tartışma konusu olan artçı depremlerle ilgili de “200’ün üzerinde deprem kaydettik.” ifadelerini kullandı.

“Büyük İstanbul depremi” değil, “Büyük İstanbul depremleri" dedi

Prof. Dr. Haluk Özener, basın toplantısındaki konuşmasında Marmara’da beklenen büyük İstanbul depreminden bahsederken "çoğul ek" kullandı. “Beklenen depremler 7 ve üzeri olacak” diyerek büyüklüğü 7 üzerinde birden fazla deprem olacağının sinyalini verdi.

2019'da büyük deprem olma ihtimali yüksek

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan geçtiğimiz yılın Nisan ayı sonunda, “Bu yıl içinde bu büyük depremi bekliyoruz, en geç 2019'da olacak. Türkiye çok gergin, uyarı veriyor. Kaldı ki deprem düzenlidir, düzensiz değil. İnsan bağırmadan yumruklaşmıyor, yer de gerginliğini depremciklerle gösteriyor. Her an büyük bir deprem olabilir. Yıllardır 'Yık yap' değil, yapısal değil, kentsel dönüşüm için uyarıyoruz. Ama ona rağmen bağıra bağıra gelen bu depreme karşı Türkiye hâlâ hazırlıklı değil." demişti.

26 Eylül 2019 İstanbul depreminin şiddeti neydi?

Odak derinliği 13 kilometre olan deprem deniz seviyesine olan yakınlığından dolayı "sığ derinlikli deprem" olarak adlandırılıyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünün şiddet değer endeksi açıklamasında, depremin hissedilen sarsıntı ve potansiyel hasarlarının açıklanmasında kullanılan 10 ölçeğe göre Marmara denizinin içinde, depremin meydana geldiği noktada hissedilen sarsıntı güçlü ve potansiyel hasar ise hafif ve depremin meydana geldiği nokta (merkez) beşinci ölçek seviyesinde. Dün gerçekleşen 26 Eylül 2019 İstanbul depreminde hissedilen şiddet ölçeğin dördüncü sırasındaydı. Deprem ölçeğine göre İstanbul, ağırlıklı olarak il sınırının güneyinde olmak üzere orta seviyede sarsıldı ve çok hafif hasar gördü.

Depreme dayanıklı binalarda oturma önerisi

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırması Enstitüsünün bugün yayımlanan raporunda, alınması gereken önlem olaraksa, “Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın depreme dayanıklı binalarda oturmaları veya satın alacakları konutların depreme dayanıklı olarak inşaa edilmiş olması depreme karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır.” olarak belirtildi.

Yorumlar (0)