“Bugün, dijital teknolojilerimizin nevruzu”

AK Parti tarafından ATO Congresium’da düzenlenen “Forum Metaverse” etkinliğine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin dijital dönüşümü konusunda konuşma gerçekleştirdi. Vatandaşların Nevruz Bayramı’nı kutlayarak sözlerine başlayan Erdoğan İHA, SİHA, dijitalizm ve Metaverse gibi güncel konular hakkında AK Parti’nin vizyon ve misyonunu anlatan ifadeler kaydetti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.03.2022, 17:16 22.03.2022, 09:25
“Bugün, dijital teknolojilerimizin nevruzu”

ATO Congresium bugün, teknoloji ve dijitalizm yolunda ilerleyen yeni Türkiye’yi ağırladı. AK Parti Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı tarafından düzenlenen “Forum Metaverse” etkinliğine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin dijital dönüşümü hakkında önemli açıklama ve bilgilendirmelerde bulundu.

Erdoğan sözlerine, Nevruz Bayramı’nı kutlayarak başladı: “Bugün 21 Mart, Nevruz günü. Gerek Türk milletimiz gerekse bulunduğumuz coğrafyadaki pek çok halk, doğanın uyanışının ve baharın gelişinin müjdesini bugün aldı. Binlerce senedir sürdürülen Nevruz geleneği, mevsimin dönüşmesini simgeleyen sembolleriyle birlikte ülkemizde de icra edilmeye başlandı. Gönül coğrafyamızda bulunan tüm kardeşlerimizin Nevruz Bayramı’nı tebrik ediyorum. Nevruz, ‘yeni gün’ demektir. Bugün ise ülkemizin dijital teknolojilerinin nevruzu. Web 3.0, Metaverse ve diğer teknolojik gelişmeler ve izleyeceğimiz yol haritasını paylaşmak için bugün burada toplandık. Bu değerli programı icra eden AK Parti Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı’na bu kapsamda teşekkürlerimi iletiyorum. Bu toplantı, Türkiye’nin siyaset tarihinde bir ilktir.”



“Son beş nesilde yaşanan dönüşüm oldukça büyük”

“İnsanlık tarihi boyunca dünyadaki toplumların tamamında, bu denli çok insanı da içine alan değişimlerin en kısası herhalde bu dönemde yaşanmıştır. Benim kuşağım için söylüyorum ki dedelerimiz, babalarımız, biz, çocuklarımız ve torunlarımız arasında geçen beş nesilde dünyanın yaşadığı değişimler devasa niteliktedir. Dedelerimizin yaşam biçimleri malumdur. Kendilerinin yaşam biçimleri, kendilerinden üç, beş ve hatta on asır önceki dedeleriyle neredeyse aynıydı. Babalarımız elektrik, telefon, televizyon, giyim kuşam dönemine denk gelerek modern dünyaya adım attı. Bizim dönemimizde sabandan elektronik traktörlere; tek kanalın bulunduğu televizyondan pek çok alternatife, ticarette mal takasından satışa olan döneme denk geldik. Bizim çocukluğumuzda ve gençliğimizde, çizgi romanlarda, hikayelerde ve filmlerde geleceğin dünyası hayal edilirdi. O dönem anlatılanların ve okuduklarımızın şu anda gerçeğe dönüştüğünü görüyoruz.”



“Baş döndüren devrimlere şahitlik ediyoruz”

“Çocuklarımız, büyük dijital devrimi aktif kullanarak teknik donanıma, yazılıma, içerik üretimine tüm dikkatini verdiği süreçte biz de işin içinde yer aldık. Torunlarımızın kullandığı teknoloji ve araçlar ise oldukça zengin içerikleriyle karşımıza çıkıyor. Onlar, bizim kavrayamadıklarımızın da ötesinde bir dünyada yaşıyorlar ve bunu yaparken de oldukça sevimliler. Bu toplantımızın konusu Metaverse. Bu ve benzeri mecraların torunlarımızı da aşacağı ve onların çocuklarının hayatlarında ayrılmaz parçalar olacağını biliyoruz. Meta projeler, web 3.0 olarak isimlendirilenden daha kapsamlı, karmaşık ve kuşatıcı bir teknolojik dönüşüm. Bu, teknoloji üzerinde inşa edilen mecralardan yalnızca biri. Web 3.0 sürecinin öncelikle 5G ve 6G gibi altyapı teknolojileri ve sonrasında yatırımlarla hız kazandığını ve daha da yaygınlaştığını biliyoruz.”



“Dijital teknolojiler hızla inşa ediliyor”

“Koronavirüs salgını sırasında dijital tüketim hiç beklenmediği şekilde arttı. Bu da teknolojinin cazibesini parlattı. Ancak herkes bilir ki büyük yatırımlar, öyle kısa sürelerde gerçekleştirilemez. Bu teknolojileri geliştiren şirketler, bizlere sundukları dijital dünyayı, öncelikle kendi ülkelerindeki bir kesim ayrıcalıklı insanlara sundular. Bu teknolojiyi kullanan kesimin çapı zamanla genişledi. Biliyoruz ki dünya, dijital teknolojiler üzerinde inşa edilen yeni bir döneme doğru hızla savruluyor. Devletlerin hükümetleri olarak bizlere düşen görev de kendi insanlarımızı ve özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi, kendisinden kaçamayacağımız dijital geleceğe güçlü, donanımlı ve güvenli şekilde hazırlamak ve sonrasında ulaştırmaktır.”



“Toplantımızın amacı, gençlerimizi hazırlamaktır”

“Şu anda Metaverse ve web 3.0 konusu olarak gerçekleştirdiğimiz bu toplantının amacı çocuklarımız ve gençlerimizdir. Teknolojimizin altyapı hazırlığı yüksek maliyetli bir alandır. Ancak işin ötesinde stratejiler de o derecede hayati öneme sahiptir. Biz, teknolojinin altyapısını üretmenin de ötesinde bizim ardımızdan gerek ülkemizde gerekse küreselde kullanılabilecek platformların kurulumunda etkin rol oynamak istiyoruz. Bizim asıl hedefimiz, bu üretimi ülkemizin medeni, kültürel ve değer birikimi ışığında inşa etmek. Çocuklarımızın envaiçeşit kötü alışkanlığa sürüklenecek batağı, tuzağı ve mecrayı bir kenara bırakmalıyız. Karteller halinde gelen sosyal medya platformlarının ahlaki ve hukuki açıdan sınır tanımayan tasarrufları bile yek başına bu alanda kendi yolumuzu çizmemiz gerektiğinin göstergesidir. Dijital ve siber alanlarda işlenen suçlar karşısında küresel markaların keyfi kararlarıyla karanlık amaçlar önünde ceketini ilikleyen algoritma düzenleriyle, yalnız gücün, sapkınlığın ve paranın konuştuğu yönelimlerin borusunun öttüğü bir düzen var.”



“Ülkeler, kaotik dijital iklim karşısında birleşmelidir”

“Dijital dünya, pek çok tehlikeyle karşı karşıya iken dünyanın tüm ülkeleri uzlaşacağı, arkasında kesin olarak duracağı bir dijital hukuk düzeni oluşturmalı ve bu kaotik dijital iklim karşısında birleşmelidir. Bizim de üzerimize düşen budur. Başta kendi evlatlarımız olmak üzere dünyadaki tüm gençlere ve çocuklara sahip çıkmamız gerekir. Küresel gelişmelerin içerisinde yer alınabilecek imkanlar geliştirmemiz gerekir. Bu konuda çalışıyor; imkanlarımızı, gücümüzü ve etki alanlarımızı genişletiyoruz. Türkiye olarak artık uzaydaki yerimiz daha güçlü. Kendi yazılımını, uydusunu, balistik araçlarını AKINCI’larını, İHA ve SİHA’larını yapan bir Türkiye var. Ülkemiz hakkında yapılan olumsuz yorumlara, son teknoloji araçlarıyla cevap veren bir Türkiye var. Çünkü bunları yapamazsanız artık teknolojik hale gelen dünyada köle olmaya mahkum olursunuz. Bu kapsamda, önümüzdeki dönemi ‘dijital seferberlik dönemi’ ilan ediyorum. Ülkemizin potansiyeli, misyon ve vizyonu kendi ‘Silikon Vadisi’ni oluşturmaktır."

Yorumlar (1)
Tuba 2 yıl önce
Bu adam and içmiş İslamı yıkmak için