Bu lastik yol durumunu anında şoföre iletebiliyor

Lastik sektörünün önemli markalarından Pirelli, dünyanın ilk 5G bağlantı desteğine sahip lastiğini üretti. 5G bağlantı desteğine sahip tekerlek, yol durumunu anında şoföre iletebiliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.11.2019, 16:09 18.11.2019, 16:23
Bu lastik yol durumunu anında şoföre iletebiliyor

5G bağlantısının hayata geçmesi ile birlikte teknoloji şirketleri önemli projelere imza atmaya başladı. Şimdilik aktif olarak 5G teknolojisini kullanamasak da bu teknolojinin bize ne tür imkanlar sağladığından haberimiz olabiliyor.

İtalya merkezli lastik üreticisi Pirelli; Audi, Tim, Ericsson, Italdesign ve KTH ile ortak çalışarak dünyanın ilk 5G bağlantısına sahip lastiğini üretti. "Cyber Tyre" olarak adlandırılan bu lastik 5G bağlantı desteği sayesinde anlık veri kontrolü yapıp şoföre bilgi verebiliyor.

İlk etapta sadece Audi marka otomobiller için geliştirilse de ileriki dönemlerde diğer araba markalarına da uyumlu olacağı planlanıyor. Lastiğin en önemli özelliklerinden birisi ise araç hareket halindeyken yoldan aldığı verileri anında aracın şoförüne iletebilmesi. Örneğin, yol ıslanmışsa ve yol tutuş oranı düşmeye başladıysa şoför bundan haberdar olabiliyor ya da eğer lastikte herhangi bir sorun varsa veya yolda bulunan su birikintisinin aracı kızaklama riski bulunuyorsa, akıllı lastik şoföre bunla ilgili bilgi veriyor.

Pirelli, "Cyber Tyre" adını verdiği ilk 5G destekli lastik ile trafik güvenliğinin artıracağını tahmin ediyor.

Yorumlar (0)