Brezilya Apple'ın 'çevre' gerekçesine ikna olmadı! iPhone kararı...

Apple'ın iPhone 12 modelleriyle birlikte çevreyi koruma gerekçesiyle kutularının içerisine şarj aleti ve kulaklık koymama kararına Brezilya Sau Paulo eyaleti hukuk birimi ikna olmadı. Ülkenin bu eyaletindeki iPhone'ların şarj cihazıyla satılması zorunlu olacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 03.12.2020, 17:01 03.12.2020, 17:09
Brezilya Apple'ın 'çevre' gerekçesine ikna olmadı! iPhone kararı...

Apple tarafından koronavirüs dolayısıyla ekim ayına ertelenmek durumunda kaldığı iPhone 12'nin tanıtım etkinliği 13 Ekim tarihinde yapılmıştı.

Etkinlik sırasında Apple iPhone 12, Mini, Pro ve Pro Max modelleri olmak üzere 4 farklı  modelin tanıtımını gerçekleştirmişti. Fakat ABD'li firma yeni almış olduğu bir karar neticesinde telefonların kutusundan bu modeller itibarıyla kulaklık ve şarj cihazını kaldırmıştı.

Brezilya Apple'ın çevre gerekçesini kabul etmedi

Bilindiği üzere Apple tarafından çevreci olmak amacıyla kutulara artık şarj adaptörünün koyulmadığı kaydedilmişti. Brezilya Sao Paulo eyaleti tüketiciyi koruma kurumu Procon-SP, bu durumun çevreye nasıl bir fayda getireceğini Apple'dan kanıtlamasını talep etti.

Apple'ın verdiği yanıta ikna olmayan Brezilya, şarj adaptörünün bir telefonun en temel bileşenlerinden olduğunu ve şarj adaptörü olmaksızın telefon satmanın Brezilya Tüketici Savunma Yasası'na aykırı bir durum olduğunu açıkladı.

iPhone 12'lerde şarj adaptörü zorunlu olacak

Alınan bu kararla beraber artık Sao Paulo eyaleti için satışa çıkan iPhone 12 modellerinin şarj adaptörü kutuda bulunmak durumunda olacak. 

Bununla birlikte Brezilya Ulusal Tüketici Sekreterliği tarafından da alınan bu kararın ülke geneline yayılması için çalışmalar sürüyor.

Fransa'dan da Apple'a uyarı gelmişti

Fransız hukukunda bulunan "eller serbest kitleri" ve 14 yaşından küçük olan çocukların radyasyona daha geç maruz kalması amacıyla kulaklıkla kullanma zorunluluğu Apple tarafından geri adım atılmasına olanak sağlamıştı.

Bu sebeple Fransa'da satışı yapılan iPhone 12 modellerinin kutusunda EarPods kulaklık bulunacak.

Fransa'nın kuralına göre, radyo ekipmanı bulunan herhangi bir nesne; sağlam, kablolu ve güvenilir bir kulaklık olmaksızın ücretli veya ücretsiz olarak satışı yapılamıyor.

Yorumlar (0)