TSK'nın gücüne güç katacak: Bozdoğan seneye envanterde...

TÜBİTAK SAGE'nin genç teknisyenleri ve mühendisleri tarafından geliştirilen ve Türkiye'nin ilk görüş içi havadan havaya füzesi olan Bozdoğan'ın, 2022 yılında TSK envanterine girmesi amaçlanıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.04.2021, 11:47 16.04.2021, 09:29
TSK'nın gücüne güç katacak: Bozdoğan seneye envanterde...

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının yaptığı açıklamada, dün F-16’dan atılan Bozdoğan füzesi, hedefi tam isabet ile vurarak imha etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medyadan duyurmuştu

Bozdoğan füzesinin geliştirilme ve test aşamasını yakından takip eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, havadan havaya yapılan ilk atış testini sosyal medya hesabından paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu füze ile birlikte Türkiye’nin, havadan havaya füze teknolojisine sahip az sayıda ülkeden biri olmayı başardığını duyurmuştu. 

Cumhurbaşkanı, AK Parti’nin 2019 TBMM Grup Toplantısında, Bozdoğan'ın yer testlerine ilişkin bir açıklama yapmıştı. Erdoğan 2 sene önceki açıklamasında şu ifadelere yer vermişti.

"Milyonlarca dolar maliyetle birlikte yurt dışından satın aldığımız havadan havaya füzelerin milli ve yerli imkânlarla seri üretimi için artık gün sayıyoruz. Bozdoğan füzemiz, savaş uçaklarımıza entegre edilirken fırlatma rampasından gerçekleştirilen güdümlü atışlarda tam isabet eld ettik."

Bozdoğan’ın radar görüntüsünde, füzenin F-16'dan ayrılarak hedef uçak Şimşek'e ilerlediği ve Şimşek'i tam isabetle vurduğu görüldü. Ayrıca isabet anında, askeri terminolojide düşman uçağının düşürülmesi anlamına gelen "splash" sözü telsizden bildiriliyor.

Hedef, 2022'de TSK envanterine girmesi

Yıllardır yurt dışından ithal edilen havadan havaya füzelerinin, milli ve yerli imkânlar sayesinde geliştirilmesi Türkiye için oldukça önemli bir adım olduğu belirtiliyor. Milli ve yerli imkânlarla geliştirilen Bozdoğan’ın, 2022 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine dahil olması bekleniyor.

Göktuğ Projesi çerçevesinde geliştirilen Bozdoğan, yüksek manevra becerisine sahip olmakla birlikte hava üstünlüğünün sağlanmasında oldukça önemli bir unsur olarak görülüyor.

Öncelikle F-16’lara entegre edilmesi planlanan Gökdoğan ve Bozdoğan’ın, büyük gövdeli uçak, iha, seyir füzeleri, helikoper, muharip uçak gibi hedeflere karşı kullanılabileceği kaydedildi.

Aksungur ve Akıncı gibi SİHA'ların mühimmatları arasına dahil edilmesi beklenen Gökdoğan ve Bozdoğan, milli muharip uçaklarının kritik silahlarından biri olarak kayıtlara geçecek. 

Yorumlar (0)