Boston Dynamics'in robotu Spot, Tüpraş'ta işe başladı

Boston Dynamics'in akıllı robotu Spot, çalıştığı farklı iş alanlarına bir yenisini daha ekleyerek Tüpraş'ta işe başladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.02.2022, 16:48
Boston Dynamics'in robotu Spot, Tüpraş'ta işe başladı

Hyundai şirketinin satın aldığı Boston Dynamics’e ait olan otonom robot Spot, otomobil üretim merkezleri haricindeki duraklarından biri olarak bilinen Tüpraş’ta denenmeye başlandı. İlk çıktığında dünya genelinde ciddi bir ses getiren Boston Dynamics, birçok yerde kullanılan otonom robotları ile gelişimini sürdürüyor.

Robot Spot, Tüpraş’ta işe başladı

Hyundai tarafından alınmasının ardından robotik parça üretimi için bir tedarik parça zinciri kurmak amacıyla tekrar organize edilen Boston Dynamics, bu yolun henüz başında olsa bile güvenlik amiri, iş ortamı ve emniyetli çalışma alanı sağlamak için pek çok firma tarafından kullanılıyor.

Tüpraş’ın robotik teknolojilere ilişkin yol haritası çerçevesinde, üretim sahalarında dijitalleşme faaliyetlerini hız kesmeden sürdürüyor.

Türkiye’de robotik teknolojilerin üretim sahalarındaki öncü uygulayıcılarından olmayı hedefleyen firma, petrol depolama tanklarının kontrol çalışmalarında, metrelerce yükseklikte yapılan ölçümlemelerde ve rafineri sahalarındaki tehlikeli iş alanlarında Boston Dynamics’in, akıllı, dört bacaklı ve uzaktan kumanda edilebilen robotu Spot ile üretim alanlarında test uygulamalarına başladı.

Spot tarafından, sahalarda yer alan farklı tipte seviye göstergeleri, analog sayaç, valf açıklığı göstergeleri okunabiliyor ve birtakım emniyet kontrolleri de otonom şeklinde yapılabiliyor. Dönüşüm yolculuğunda en kritik yapı taşlarından olan dijitalleşme alanında, robotik ve yapay zekâ teknolojilere ilişkin yenilikçi uygulamaların diğer firmalarda da görülmesi bekleniyor.

Yorumlar (0)