Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.08.2020, 00:49
Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet’e Nasıl Giriş Yapılır?

 www.turkiye.gov.tr üzerinden e-devlet’e giriş yapınız. Giriş yapmak için farklı giriş seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz:

-Herhangi bir PTT Şubesi’ne kimliğinizle başvuru yaptığınızda, size verilecek şifre ile e-devlet’e giriş yapabilirsiniz. İsterseniz PTT tarafından verilen bu şifreyi bir kez kullandıktan sonra değiştirebilirsiniz. Ancak sizin için hatırlaması kolay bir şifre olmasına özen gösterin. Şifreyi hatırlamazsanız giriş yapabilmek için tekrar PTT’den şifre almak zorunda kalırsınız.
-Mobil imza ile giriş yapabilirsiniz. Adınıza kayıtlı olan bir cep telefonunuz varsa TC No ve Cep numaranızı yazarak, cep telefonunuza gelen tek kullanımlık şifre ile giriş yapabilirsiniz.
-E-İmzanız ile giriş yapabilirsiniz. Bilgisayarınıza indirdiğiniz elektronik imza uygulamasını kullanarak, ekranda yer alan işlem kodunu girerek e-devlet’e giriş yapabilirsiniz.
-TC Kimlik Kartı doğrulama işlemlerini yaparak giriş yapabilirsiniz.
Online bankacılık kanallarına ait şifreniz ile de giriş yapmanız mümkündür. Bu linki tıkladığınızda online bankacılık ekranına yönlendiriliyorsunuz. Online bankacılık ekranında TC ve online banka şifreniz ile giriş yaptığınızda e-devlet'e giriş yapmış olacaksınız.

Trafik Cezası Sorgulama

E-Devlet’e giriş yaptıktan sonra sayfanın ortasında yer alan yere ‘trafik cezası sorgulama’ yazınız. Buradan  ‘araç plakasına yazılan ceza’ ve ‘sürücü belgesi ve şahıslara yazılan ceza sorgulama’ olarak iki farklı sorgu ekrana gelecektir. "Araç plaka ceza sorgulama" ekranından adınıza tescilli olan araçlar için yazılan cezalar gösterilir. Bu ekranda cezanın yazıldığı aracın plakası, cezanın düzenlendiği il, ceza tarihi ve saati, ceza tutarı gözükür. Cezanın ödenme süresi 15 gündür. Eğer erken ödeme yaparsanız, yüzde 25 oranında indirimle cezayı ödemiş olursunuz.  Satırın en sağında yer alan Detay bilgisini görüntülediğinizde ‘ceza maddesi’ bilgisine de ulaşmış olursunuz. Ayrıca detay bilgisinde yer alan Tutanak Seri Sıra No bilgisine cezayı bankaya öderken ihtiyaç duyacaksınız. Ayrıca cezanın ödenmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi sitesini de kullanabilirsiniz.  

Ayrıca e-devlet’ten ‘Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama’ işlemini de yapabilirsiniz. Bu sorgulamada aktif ceza puanı, ehliyet belge no, ehliyetin verildiği tarih, sürücü belgenize ait kısıtın olup olmadığı, iptal bilgisinin bulunup bulunmadığı, sürücü belgesine veya şahsınıza yazılı olan bir cezanın bulunup bulunmadığı bilgisine de ulaşabilmeniz mümkündür. Burada yer alan tüm bilgiler Emniyet Genel Müdürlüğü bilgi sisteminden alınmaktadır.

Doğum Borçlanması Sorgulama

Kadınlar yasalarımız gereği doğumdan önceki ve sonraki 2 aylık sürelerinde ‘doğum izni’ almaktadırlar. Erkeklerin askerlikte geçen süreleri borçlandıkları gibi, kadın çalışanlar da doğum izninde geçen süreleri borçlanarak emeklilik hakkı elde edebileceklerdir. E-devlet’ten 4A (SGK’lı) , 4B (Bağkur’lu), 4/C (Emekli Sandığı mensubu) sigortalısı olan kadın sigortalılar doğum sonrasında sigortasız geçen süreleri için borçlanma başvurusunda bulunabilir ve takibi ile ilgili işlemleri yapabilir. Burada yer alan kayıtlar Sosyal Güvenlik Kayıtları’ndan alınarak ekrana yansıtılmaktadır. Yasalarımız her çocuk için annenin 720 güne kadar borçlanabileceğini söylemektedir.

Yorumlar (0)