Bolu'da üretiliyor: Türkiye'nin 'Ay görevi'nde kullanılacak

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde üretimi ve tasarımı gerçekleştirilecek GaN (galyum nitrat) bazlı fotodedektörler, ülkemizin Milli Uzay Programı çerçevesinde yapılması amaçlanan Ay görevinde kullanılacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 31.10.2021, 23:15
Bolu'da üretiliyor: Türkiye'nin 'Ay görevi'nde kullanılacak

Üniversite bünyesindeki NÜRDAM (Nükleer Radyasyon Dedektörleri Araştırma Merkezi) ve Çin Bilimler Akademisi'nce hazırlanan proje, TÜBİTAK tarafından da destekleniyor.

Proje çerçevesinde merkezde gelişmiş füze algılama, uzay iletişimi, yangın sensörleri, biyolojik süreci algılama, ortamdaki havayı temizleme, ozon varlığını algılama gibi pek çok alanda kullanılan GaN bazlı fotodedektörlerin üretimi ve tasarımı gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tanıtımı gerçekleştirilen 'Milli Uzay Programı'ndaki 10 hedeften Ay misyonunda kullanılacak olan fotodedektörler, roket teknolojisinde kritik öneme sahip sensörler arasında yer alıyor.

"Bütçeyi bekliyoruz"

Prof. Dr. Ercan Yılmaz, basın mensuplarına, merkezde çok sayıda çalışmalar yaptıklarını anlattı.

TÜBİTAK'tan destek aldıklarını aktaran Yılmaz, "Sayın Erdoğan'ın da açıkladığı üzere Ay misyonundaki roket sisteminin ateşleyici bölümünün veriminin takip edilmesinde, yangın söndürmede ve patlama bastırmada kullanılacak olan sensörlerin üretimini burada yapacağız. Projemiz onaylandı, an itibarıyla bütçesini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Yılmaz, Ay misyonu için üretecekleri sensörlerin projesinin TUA (Türkiye Uzay Ajansı) tarafından da desteklendiği kaydederek, üretim sürecini bitirdikten sonra TUA ile iş birliği içinde rokete entegre etme sürecine geçiş yapacaklarını belirtti.

"2022'de uydumuzu fırlatacağız"

Yerli ve milli uydularda kullanılacak olan radyasyon modülünün de geliştirilmesine ilişkin çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bu çerçevede radyasyon sensörlerini üreterek modül haline çevirdik. TÜBİTAK tarafından da onaylandı. Yerli ve milli uydularımıza entegrasyon sürecine başlandı. Önümüzdeki yılın ilk aylarında uydumuzun fırlatılması planlanıyor."

Yorumlar (0)