'Böcek sevdalısı' profesör, 4 bin türlük koleksiyonunu müzede sergilemek istiyor

Kahramanmaraş'ta ikamet eden ve bir proje için incelediği arıdan etkilenen profesör, böcekleri araştırmak için işe koyuldu. Prof. Dr. Mahmut Murat Aslan'ın hazırladığı koleksiyonunda 4 bin tür böcek yer alıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.03.2022, 12:57 12.03.2022, 13:53
'Böcek sevdalısı' profesör, 4 bin türlük koleksiyonunu müzede sergilemek istiyor

1994 yılında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünde yüksek lisans yaparken, NATO projesi çerçevesinde Belçika'da katıldığı projede araştırdığı bir arı türünden etkilenen Aslan, zaman için farklı türlerdeki böcekleri de incelemeye başladı.

4 bin türlük böcek koleksiyonu

Alanında zaman için uzmanlaşan, katıldığı doğa ve eğitim gezilerinde birçok böcek türü biriktiren Aslan, büyük bir koleksiyon elde etti

Öğrencileriyle KSÜ Laboratuvarı'nda çalışmalarını devam ettiren, pek çok farklı ülkeden böcek türünü de çalışmasına dahil eden 50 yaşındaki profesörün koleksiyonunda 4 bin tür böcek bulunuyor.

Biriktirdiği türleri iğneleyerek teker teker çerçeveleyen Aslan, bunları bir müzede sergileyerek hem meraklıların hem de bilim dünyasının ilgisine sunmayı hedefliyor.

Prof. Dr. Aslan, lisans eğitimi döneminde böceklerin ilgisini çektiğini, zamanla bu merakının koleksiyonerliğe evrildiğini ifade etti.

“İşimi aşkla yapıyorum”

Yıllarca farklı türlerdeki böcekleri toplayabilmek adına emek harcadığını, ardından öğrenci tez ve doktoraları aracılığıyla büyük koleksiyon hazırladığını söyleyen Aslan, “Böcekler, o kadar güzel ki dünyasına girdiğinizde onların görevleri, renkleri ve doğadaki etkinlikleri vs… Bunu öğrendiğimde aşkla yapıyorum bu işi" şeklinde konuştu.

“Böcek türleri genel anlamda Türkiye’ye ait”

Koleksiyonunda çok fazla türün olduğunu söyleyen Aslan, "Genel anlamda böcek türlerimiz Türkiye'ye ait fakat bunda, Belçika’dan getirdiğim bombus arı çeşitleri de var. Bombus arısının 218 alt farklı türü var ve 120'si bende. Çiçek sineğinin 26 alt türü koleksiyonumda yine yer alıyor.” sözlerini kullandı.

1940'lı yıllarda yabancıların birçok böcek örneklerini alıp gittiklerini ve teşhislerini yaptıktan sonra kendi adlarını verdiklerini söyleyen Aslan, "Böceklerimize sahip çıkmamız lazım. Doğaya çıkıp, bu türleri herkesten önce bularak ve isimlendirerek bunları dünyaya tanıtmak istiyoruz. Kahramanmaraş bu konuda çok zengin. Yeni türler var. 3 sene önce dağ şekeri bitkisinde yaşayan 2 farklı böceği literatüre kazandırdık. Bu böceklere 'Hasanberkayi' ve 'Kahramanmaraşensis' adlarını verdik. Bunlarla beraber bombus arıları oldukça önemli özellikle doğadaki tozlaşma etkinlikleri nedeniyle" değerlendirmesini yaptı.

Koleksiyonunu daha çeşitli türlerdeki böcekleri dahil ederek genişletmek isteyen Aslan, çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

“Müze kurmak istiyoruz”

Böcek meraklılarını laboratuvarda misafir edebileceklerini söyleyen Aslan, açıklamalarını şöyle tamamladı:

"Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi olarak şu an Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansına (DOĞAKA) bir proje sunduk. Burada müze kurmak istiyoruz. Bununla beraber isteyen tüm öğrencilerimiz, merak edenler veya böcekleri öğrenmek isteyen herkesi laboratuvarımıza bekliyoruz. Yerinde böcekleri göremeyebilirler fakat burada oluşturulacak müzede inceleyebilirler, bilimden yararlanabilirler”

Yorumlar (1)
Abidi Budak 2 yıl önce
Sitematik gruplara göre düzenleme daha iyi olur sanırım.1400 adet mi ?. Tür (Spesies,Subspecies) mü?.