Blue Origin’in insansız test uçuşu başarıyla tamamlandı

Amazon’un CEO’su Bezos’un sahibi olduğu firmanın New Shepard ismindeki yörünge altı mekiğinin insansız test uçuşu başarıyla tamamlandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.01.2021, 20:13
Blue Origin’in insansız test uçuşu başarıyla tamamlandı

Amazon’un kurucusu olan Jeff Bezos’un sahibi olduğu Blue Origin firması, uzaya turist götürmek amacıyla geliştirmiş olduğu yeni uzay mekiğini test etti.

Şirketin Teksas’taki test merkezinde gerçekleştirilen uçuşta kapsül ve roketten oluşan bir mekiğin uzaya fırlatıldığı duyuruldu.

Test başarılı oldu

6 kişi kapasiteli kapsül, dünyanın 100 kilometre yükseğinde bulunan Karman Hattı’nı geçmesinin ardından 107 kilometre irtifaya çıkıp paraşütle yere inebildi.

Yeniden kullanılabilir özellikte olan roket de fırlatma görevi sonrası dünyaya döndü.

VSS Unity görevde başarısız olmuştu

Blue Origin gibi uzay turizminde projeler yapan Virgin Galactic’in tasarlamış olduğu 6 kişilik yörünge altı mekiği, “VSS Unity”nin 12 Aralık 2020 tarihinde yapmış olduğu insansız test görevi başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

VMS Eve ismindeki taşıyıcı uçağa yerleştirilmiş olan “VSS Unity” adındaki uzay mekiği, yerel saatle kalkış yaparak 10.24’te 15 km yükseğe çıktı. Fakat uçak, bu yükseklikteki mekiği gökyüzünü bırakmaya çalıştı ve ateşleme sisteminde bir sorunla karşı karşıya kaldı.

Şirket yetkilileri denemenin ileri bir tarihte başka bir motorla tekrarlanabileceğini söyledi.

Yorumlar (0)