Blue Origin'in kapsülü havada arızalandı, o anlar Twitter'dan paylaşıldı!

Jeff Bezos'un sahibi olduğu havacılık ve uzay şirketi Blue Origin, başarısız bir kapsül fırlatma görevi gerçekleştirdi. New Shepard adlı kapsül, motor kısmında çıkan arıza nedeniyle paraşütle iniş yapmak zorunda kaldı. Olay anına ilişkin görüntüler, Blue Origin tarafından paylaşıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.09.2022, 11:14 13.09.2022, 11:32 Hakan Öksüz
Blue Origin'in kapsülü havada arızalandı, o anlar Twitter'dan paylaşıldı!

Milyarder iş insanı Elon Musk'ın şirketi SpaceX ile Amazon'un sahibi Jeff Bezos'un Blue Origin'i arasındaki uzay yarışı sürüyor. SpaceX'in gerisinde kalmak istemeyen Blue Origin, New Shepard adlı kapsülünü Teksas'taki Cape Canaveral Uzay Üssü'nden fırlattı. 23'üncü kez uzaya gönderilmesi planlanan kapsül, roket kısmında meydana gelen problemden dolayı zorunlu iniş gerçekleştirdi.

Twitter'dan konuya ilişkin bir video paylaşan Blue Origin, arızanın takviye motor sisteminde yaşandığını bildirdi. Motordan başarılı şekilde ayrılan kapsülün, güçlendirici zemine çarparak durduğu kaydedildi. Yaşanan bu durum nedeniyle herhangi bir personelin yaralanmadığı ifade edildi.

Arızanın ayrıntılarına ilişkin bilgi verildi

Blue Origin tarafından paylaşılan videoda, kapsülün roket kısmından ayrıldığı ve çöle paraşütle indiği görülüyor. Yerin 8 bin 500 metre yukarısında meydana gelen arıza sırasında roketin hızının yaklaşık 1125 kilometre olduğu belirtildi. Kapsülle motorun ise 11 bin 300 metre irtifadayken birbirinden ayrıldığı kaydedildi.

Bezos, New Shepard ile uzay turizmini başlatmak istiyor!

Elon Musk ile uzay yarışına giren milyarder iş insanı Jeff Bezos, rakibini geçmek için her geçen yıl Blue Origin'e daha fazla bütçe ayırıyor. New Shepard isimli kapsül sayesinde Dünya'nın alt yörüngesine insanlı seferler gerçekleştirmek isteyen Bezos'un hedefi, uzay turizminin öncüsü olmak. Şirket, şimdiye kadar 31 kişiyi alt yörüngeye çıkararak uzay turizminin ön çalışmalarını yaptı. Son olarak ağustos ayında ücretli bir uçuş düzenlenmişti.

Yorumlar (0)