Bir yıl sinyal alınamayan cep telefonları kapatılacak

Bir yıl boyunca kesintisiz olarak sinyal alınamayan cep telefonlarının, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından pasife alınmasına yönelik teklif meclisten geçti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.12.2022, 11:01
Bir yıl sinyal alınamayan cep telefonları kapatılacak

Teknoloji çağında bir ihtiyaç haline gelen cep telefonlarının kaçak kullanımının engellenmesi için kullanılan ve telefon kimliği olarak da adlandırılan IMEI, zaman zaman farklı telefonlara kopyalanabiliyor.

IMEI hırsızlığı olarak da halk arasında bilinen yöntemle bazı kişiler, kaydı yapılmamış telefonlara farklı cihazların IMEI numarasını kullanarak erişim sağlayabiliyor.

IMEI klonlamaya yeni tedbir

Sektör temsilcilerinin yıllık 10 milyon adetlik pazarın üçte birinin klon ürünlerden oluştuğunu belirttiği ve yurt dışından alınıp, Türkiye’de IMEI klonlama yöntemi ile pazara çıkarılan cep telefonlarına ilişkin olarak resmi adımlar atılıyor.

Türkiye'de son zamanlarda akıllı telefon pazarında önemli bir problem haline gelen, IMEI bilgisi değiştirilmiş ya da klonlanmış cihazlarla ilgili yeni düzenleme meclisten geçti.

1 yıl sinyal alınmayan telefonlar pasife alınacak

Meclisten geçerek yasalaşan teklif kapsamında, elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cihazların elektronik kimliklerinin pasife alınmasına ilişkin 7 yıllık süre 1 yıla düşürüldü.

Son sinyal alınmasından sonra, kesintisiz bir sene boyunca sinyal alınmayan cep telefonlarının IMEI’leri, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından pasife alınacak.

Böylece, 1 yıldır kullanılmayan telefonların IMEI'leri, farklı telefonlara kopyalanamayacak.

Ayrıca pasife alınan telefonlar, son kullanıcının hattı takıldığında otomatik bir şekilde tekrar aktif hale gelecek.

Yorumlar (0)