Bir insanın neden ortalama 80 sene yaşadığının sırrı çözüldü

İngiltere’deki bilim insanları, insanların ortalama neden 80 sene yaşadığının sırrını büyük oranda çözdü. Araştırmalara göre bir insanın DNA’sı senede ortalama 47 mutasyona uğruyor. Bu da insan ömrünü belirliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.04.2022, 15:31
Bir insanın neden ortalama 80 sene yaşadığının sırrı çözüldü

İngiltere’deki Cambridge Wellcome Sanger Enstitüsü bilim insanları, insan ömrünün 80 senelik gizemini çözmek için yepyeni araştırmalara imza attı. İnsan DNA’sında senede ortalama 47 mutasyonun meydana geldiğini aktaran bilim insanları, genetik hasar hızının hayatta kalmanın anahtarı olduğunu bildirdi. 

Memeli türleri arasında yalnızca insanlar 80 sene yaşıyor

Memeli türleri arasında insanlar hariç diğer canlıların ya 80 seneden az ya da 80 seneden çok daha uzun yaşadığını dile getiren bilim insanları, DNA’ların geçirdiği mutasyonların bu sürede etkili olduğunu ifade ediyor. Genetik hasarlar ne kadar az olursa insanların yaşamları da o kadar uzuyor. Hayvanlar alemindeki memelilerin yaşam süreci, 6 ay ile 200 sene arasında değişiyor. İnsanlarla birlikte hayvanlar üzerinde de araştırmalarda bulunan bilim insanları, DNA mutasyonlarının hayvanların yaşantısında da etkili olduğunu aktarıyor.



Daha küçük hayvanlar daha uzun süre yaşıyor

Bilim insanları, küçük boyutlu hayvanların enerjiyi daha hızlı yaktığını ve bunun da daha hızlı hücre döngüsü gerektiğini dile getirerek uzun ömürlülüğün anahtarının bu olduğunu kaydediyor. Örneğin 13 santimetre uzunluğundaki çıplak köstebek faresi üzerinde yapılan araştırmaya göre bu canlı, 25 sene yaşayabiliyor. Öte yandan fareden kat kat büyük olan zürafa, yalnızca 24 sene yaşayabiliyor. Bunun sebebi ise zürafa ve çıplak köstebek faresinin DNA’larındaki senelik mutasyon sayısının farklı olması. Çıplak köstebek fare senede ortalama 93 mutasyon geçirirken zürafa ise 99 mutasyon geçiriyor. Öte yandan standart fareler senede 796 mutasyona uğruyor ve yalnızca 3,7 sene yaşayabiliyor.

İnsanların yaşamı mutasyon sayısıyla ters orantılı

Araştırmacılardan Dr. Alex Cagan, araştırma sonuçlarını şu şekilde dile getiriyor: “Bir kaplan ve bir fare kadar birbirinden farklı olan hayvanların genetik değişim modellerinin benzer olması oldukça şaşırtıcı oldu. Anca bence çalışmanın en heyecan verici tarafı, yaşam süresinin mutasyon oranıyla ters orantılı olduğunu bulmak oldu. Bu mutasyonların artık yaşlanma sürecinde rol oynadığını düşünüyoruz.”

16 memeli üzerinde senelerdir araştırma yapılıyor

Bilim insanları, 16 memeli türünün bağırsaklarından aldıkları kök hücrelerle uzun süredir araştırma yapıyor. Bu hücrelerdeki genetik hataları analiz eden araştırmacılar, bir türün ömrünün uzun olmasının, mutasyonların yavaş meydana geldiğinin göstergesi olduğunu belirtiyor. Öte yandan türler arasında yaşam süresinin sonunda ortalama 3 bin 200 kez mutasyon geçirildiğini belirten uzmanlar, bu sayının ise vücudun doğru şekilde çalışmadığının, kritik hatalarla dolu olduğunun göstergesi olduğunu da kaydediyor.

Yorumlar (0)