Bir 'garip' uyku! Yer çekimi olmadan yaşıyorlar...

Astronotlar yer çekimsiz ortamda nasıl uyur, hiç düşündünüz mü?

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.11.2019, 09:43

Uzaya çıkan ve insanlık adına uzayın gizemlerini çözmeye çalışan astronotlar da, tıpkı Dünya'da yaşayanlar gibi uyumak zorunda. Fakat astronotların uykusunun bu kadar korkutucu gözükeceği beklenmezdi. 

Videoda gözüktüğü üzere uzay mekiğinde yolculuk yapan beş astronot, oldukça ilginç şekillerde uyuyor. Astronotların hiçbiri, Dünya'daki gibi uzanarak değil, yer çekimsiz ortam yüzünden dik bir pozisyonda veya duvara bağlı şekilde uyuyor.

Rüya ve kabus, uzayda da var!

Uzayda yer çekimi olmadığı için net bir 'aşağı' veya 'yukarı' tanımı yok. Böylece, astronotların günlük işlerini görmek ve uyumak için Dünya'daki gibi bir standardı bulunmuyor. Astronotlar, yer çekimsizlikten dolayı uyurken kendilerini bir yere bağlamak zorundalar, yoksa uzay mekiğindeki çeşitli cihazlara çarpabilirler. Aynı zamanda astronotlar, tıpkı Dünya'daki gibi rüya veya kabus görebiliyorlar, yani yer çekiminin olmaması en azından hayatın o alanını etkilemiyor!

Özel bezlerle yıkanıyorlar

Astronotların uzayda banyo, tuvalet veya beslenme gibi ihtiyaçlarını gidermeleri için mekiklerinde çeşitli özel alanları bulunmakta. Dünya'nın en büyük uzay üssü olan Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bulunan 6 astronot için 2 tuvalet bulunmakta, aynı zamanda banyo yapmak için yer çekimi olmadığından dolayı kendilerini özel bezlerle temizliyorlar.

Dünya yemeklerini uzayda da yiyebiliyorlar

Beslenme ihtiyaçlarını da yine sıfır yer çekiminden dolayı dondurulmuş gıdalar ile karşılamak zorunda olan astronotlar, bu dondurulmuş gıdaların paketlerine su koyarak gıdaları yenilebilir hâle getiriyorlar. Yemeklerini tatlandırmak isteyenler, bu yemeklere sıcak su ekleyerek daha lezzetli hâle getirebiliyorlar. Böylelikle astronotlar, Dünya'daki yemeklerin bir çoğunu uzayda da yiyebiliyorlar.

Yorumlar (0)