BioNTech’in üçüncü dozu ne kadar koruyor?

Dünyada onaylanmış ilk koronavirüs aşısı Pfizer-BioNTech için güçlendirici üçüncü doz aşılarının etkinlik oranları paylaşıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.10.2021, 17:25 23.10.2021, 10:28
BioNTech’in üçüncü dozu ne kadar koruyor?

Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in geliştirdiği aşının güçlendirici olan üçüncü dozunun koronavirüse karşı yüzde 95.6 düzeyinde etkili olduğu kaydedildi.

BioNTech ve Pfizer’dan yapılan ortak açıklamada, yapılmış olan kontrollü ve karışık deneme sonucunda iki doz aşıyla güçlendirici üçüncü doz alan kişilerle iki doz aşı ve placebo aşı olanların karşılaştırıldığı ifade edildi.

11 ay boyunca çalışma devam etti

Yaklaşık olarak 11 ay süren çalışmada, kişiler iki eşit gruba bölündü, placebo aşı verilen 5 bin kişiden 109 tanesinde, üçüncü doz aşının verildiği 5 bin kişinin ise 5 tanesinde koronavirüse rastlandığı kaydedildi.

11 aylık çalışmada katılımcıların ortalama yaşı 53’tü. Yarısından çoğu ise 16-55 yaş arasındaydı. Katılımcıların 5’te 1’lik kısmı 65 yaşın üstündeydi.

“Normale dönüşte güçlendirici doz önemli bir rol oynayabilir”

BioNTech CEO’su Uğur Şahin, açıklamaya ilişkin kanıtlara eklenen önemli verilerin takviye edilen dozun geniş bir insan topluluğunu koronavirüs ile türevlerinden korumaya yardımcı olabileceğini gösterdiğini kaydetti.

Şahin, “Elde edilen bulgularla, aşılara herkes için geniş küresel erişimin yanında güçlendirici aşıların da pandemiyi kontrol etmek ve normale döşün için mühim bir rol oynayabileceğini gördük” dedi.

Yorumlar (0)