Bilişim Türkçeleşiyor

Türkiye Bilişim Derneği Genel Başkanı Rahmi Aktepe, bilişimde 50 binin üzerinde sözcüğü Türkçeleştirdiklerini belirterek, "Siber güvenlik alanında kullanılan 6 bin 700 yabancı kelime de Türkçeye kazandırıldı." dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.10.2019, 15:39
Bilişim Türkçeleşiyor

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanı Rahmi Aktepe, TBD olarak bilişim alanında kullanılan yabancı kelimelerin Türkçeye kazandırılması konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Bu çerçevede dernek bünyesinde "Özenli Türkçe Çalışma Grubu" oluşturduklarını belirten Aktepe, "Bilişim alanında 50 bini aşkın kelimeyi Türkçeye kazandırdık" şeklinde konuştu.
Aktepe, bilişim alanında ilk sözlüğün 1976'da yayımlandığına vurgu yaparak, "Şu anda siber güvenlik alanındaki yabancı kelimeleri Türkçeye kazandırmak için çalışmalar devam ediyor. Siber güvenlik alanındaki 6 bin 700 yabancı sözcüğü Türkçeleştirdik" dedi.

Devlet içindeki genç yapıların bilişim dünyasında Türkiye'yi ileri götüreceğini vurgulayan Aktepe, ülkedeki kurumlar arasında ortak çalışma noktasında koordinasyon eksikliği gördüğü değerlendirmesinde bulundu.

"Bilişim alanında çalıştay yaptık"

Bilişim alanında dünya standartlarına uygun bir metodoloji ortaya çıkarmak için çalıştıklarının altını çizen Aktepe, şunları kaydetti:

"Ar-Ge merkezlerinin kurulması, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi'nin duyurulması önemli, bu gelişmelere hepimiz sahip çıkmalıyız. Türkiye bilişim alanında çok gelişti. Özellikle bu alanda proje üretme kültürü oluştu. Ayrıca Türkiye'nin Yapay Zekâ Stratejisi'ni oluşturmak üzere, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığının da verdiği destekle çalıştay düzenledik. Bu çalıştayda Yapay Zekâ Stratejisi nasıl gelişmeli, ilerlemell ve nelere dikkat edilmeli gibi konular tartışıldı. Çalıştayın somut rakamları bize iletilecek. Gelen veriler üzerinde çalışıp bu yıl sonunda Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığına elde ettiğimiz sonuçları vereceğiz. Türkiye'nin Yapay Zekâ Stratejisi konusunda ne düşündüğümüz konusunda raporumuz tamamlanmış olacak."

Rahmi Aktepe, Türkiye'nin katma değerli ürünlerde ihracatını artırması gerekliliğine de dikkat çekerek, rekabette geri kalınmaması için yüksek katma değerli ürün üretme kapasitesinin artırılması gerektiğini, bu alanda ülkenin potansiyeli olduğunu belirtti.

Yorumlar (0)