Bilim kurgu filmleri gerçek oluyor! ASELSAN’dan yeni böcek İHA!

ABD, geçen sene böcek yapısında ve boyutunda bir İHA geliştirdiğini duyurmuştu. Bu defa ise Türkiye, bu kapsamda çalışmaları başlattı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.07.2022, 11:02 18.07.2022, 09:20
Bilim kurgu filmleri gerçek oluyor! ASELSAN’dan yeni böcek İHA!

Havacılık ve savunma sanayii sektörü, 21. yüzyılda büyük bir hızla gelişti. Buna imkan sağlayan şey ise bilgisayar donanımı ve yazılımındaki hızlanma oldu. 

ASELSAN’dan böcek İHA girişimi

İnsansız hava araçları alanında özellikle ciddi yatırımlar gerçekleştiriliyor. Örneğin ABD, geçtiğimiz sene böcek boyutunda mini İHA sistemleri kapsamında çalıştığını açıkladı. Bu defa ise ASELSAN bu alanda bir adım attığını duyurdu.

Teknoloji sektöründeki büyük ilerleme, insansız deniz, kara, hava ve uzay araçlarına da yansıdı. Ancak bütün dünyada son zamanların popüler ismi İHA, SİHA ve TİHA’lar oldu. Bunun en büyük sebebi ise savaş ve operasyonlarda gösterdiği büyük başarı.

İHA’ya baktığımızda Türkiye’nin de ilk 3’e ismini yazdırdığı alanda büyük bir yatırım var. Ancak bu bütçenin tamamı daha hızlı ve büyük hava araçlarına ait değil. Mini İHA’lara yönelik ilginin de oldukça fazla olduğu görülüyor.

Öyle ki fark edilmesi bile güç olan bu hava araçlarını, biraz daha küçülterek görülmez bir duruma getirilmesi amaçlanıyor. Buna böcek İHA ismi veriliyor. Birçok ajansta ve bilim kurgu türündeki aksiyon filmlerinde sık sık karşımıza çıkan bu araç, gerçek oluyor.


Robot bir İHA olduğu anlaşılmıyor

Dışarıdan görüldüğünde bir arı ya da sinek gibi görünen ve pervaneden çok kanat sesi geldiği için birkaç santimetre yakınından bakılmadığı takdirde bir robot İHA olduğu anlaşılmayacak. Böylece başta tespit ve gözetleme olmak üzere pek çok askeri hedef için kullanılabilecek. Ayrıca filmlerdeki gibi suikast görevlerinde de kullanılma ihtimali var.

Türkiye dışında şu an için Çin ve ABD’nin bu tarz sistemler ile ilgili kayda değer adımlar attığı bilinen bir gerçek. Ancak istenildiği gibi henüz böcek boyutunda olup da yeterli zamanda görev alabilecek ve de görüntü kaydedebilecek bir cihaz yok. 

Ancak mini İHA’nın boyutunun küçültülmesiyle birlikte artık bu hedefe ulaşmak mümkün. Boyut olarak gerçekçi olmasa bile benzerlik ve tasarım bakımından böcek İHA’lar üretilebilir.

Yorumlar (0)