Bilim insanlarının çılgın hayali: Kutuplar yeniden dondurulabilir mi?

Yale Üniversitesi’nde görev yapan Wake Smith önderliğindeki bilim insanları, güney ve kuzey kutbunun yeniden dondurulması ile iklim krizinin çözülebileceğini öne sürdüler. Bilim insanlarına göre bu çözümün maliyeti yılda 10 milyar sterline mal olabilir.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.09.2022, 14:02 20.09.2022, 09:20
Bilim insanlarının çılgın hayali: Kutuplar yeniden dondurulabilir mi?

Tüm dünyada hissedilen küresel ısınma ve iklim değişikliği, pek çok doğa felaketini de beraberinde getiriyor. Bu süreçte kutuplar erimeye devam ederken, deniz seviyesi ise her geçen yıl biraz daha yükseliyor. İklim krizine karşı bir an önce adım atılması gerektiğini dile getiren bilim insanları, kutupları yeniden dondurmak için dikkat çekici bir plan hazırladı. 

Yıllık maliyeti 10 milyar sterlin

Yale Üniversitesi’nde görevli Wake Smith önderliğindeki bilim insanları tarafından hazırlanan plana göre, güney ve kuzey kutbu yeniden insan eliyle dondurulursa iklim krizinin önüne geçilebilir. Bu kapsamda, uçaklardan atmosfere aerosol parçacıklarının püskürtülmesi hedefleniyor. Böylelikle güneş ışığının bölgeye etkisi kısmen engellenecek ve kutuplardaki buz kaybı tersine çevrilmiş olacak. Bu durumun kutupları yeniden soğutacağını savunan bilim insanları, projenin yıllık maliyetinin ise 10 milyar sterlini bulabileceğini açıkladılar. 

Senede 175 bin uçuş gerçekleştirilmesi hedefleniyor

Plana göre senede 175 bin uçuş gerçekleştirilecek ve atmosfere düzenli olarak aerosol parçacıkları püskürtülecek. Bu süreçte 10 milyar sterlinlik maliyetin tüm dünya ülkelerinin omuz omuza vermesiyle karşılanabileceğini vurgulayan bilim insanları, “Eğer bu adımı atmazsak, ilerleyen süreçte iklim kriziyle mücadelede harcayacağımız para çok daha fazla olacak” mesajını verdiler. 

Yorumlar (0)