Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya için yeni tehdit!

UCLA'da çalışma gerçekleştiren bilim insanları, Dünya'ya yağan yeni bir süper hızlı elektron yağmuru keşfettiklerini duyurdu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.04.2022, 10:30 02.04.2022, 10:35
Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya için yeni tehdit!

UCLA’da çalışma gerçekleştiren bilim insanları, süper hızlı yeni bir elektron yağmuru keşfetti. Bu elektron yağmurunun, astronotlar, uydular ve uzay araçları için büyük bir tehdit olduğu ifade ediliyor.

Geçtiğimiz günlerde NASA’nın THEMIS uzay aracı ve UCLA’nın ELFIN uydularından toplanan veriler incelendi. Araştırmacılar, ELFIN uydularıyla beklenmedik elektron çökelmesini Dünya yörüngesinde gözlemlediklerini duyurdu.

Elektron yağmuru, uzay keşiflerini etkileyebilir

ELFIN misyonunun bir parçası olarak bilinen mini uydulardan toplanan bulgular, Nature Communications dergisinde yayımlandı. Elektron yağmurunun keşfedilmesinin ardından Bilim insanları, THEMIS isimli uzay aracından elde edilen verilere baktı. Elektronların etkilerini araştıran bilim insanları, elektron çökelmesinin arka planında Whistler Dalgalarının olduğunu tespit etti.

Elektronlar, Van Allen radyasyon kuşağı ismi verilen ve Dünya’nın güney ve kuzey kutupları arasındaki bölgede hareket ediyor. Bunlar, Dünya’ya yakın uzay bölgesinde yaşanan olayların kritik bir parçası olarak değerlendiriliyor. Bununla beraber, radyasyon kuşaklarında Whistler Dalgaları üretildiği zaman elektronlar daha da hızlanıyor ve enerjik hale geliyor.

Hesaba katılmayan riskler oluşabilir

Bilim insanları, Dünya’nın atmosferik kimyası üzerinde Whistler Dalgalarının büyük bir etkisi olabileceğini aktarıyor. Bir uydu ya da uzay aracı, düşük Dünya bölgesinden geçtiği esnada yaşanırsa hesaba katılmayan risklerin oluşabileceği iddia ediliyor.

Yorumlar (0)