Bilim insanlarından uyarı: Hiçbir şekilde geri getiremeyeceğiz!

Bilim insanları tarafından yayınlanan yeni bir araştırmada, Grönland'ın buz tabakasının, küresel ısınma bütünüyle ortadan kalksa bile hiçbir şekilde geri gelmeyeceği tespit edildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.08.2020, 19:49
Bilim insanlarından uyarı: Hiçbir şekilde geri getiremeyeceğiz!

Atmosfere salınan sera gazlarının sebep olduğu düşünülen sera etkisi neticesinde Dünya üzerinde sene boyunca denizde karada ve havadaki ortalama sıcaklık artışları sürekli artıyor.

Söz konusu sıcaklık artışının sebep olduğu küresel ısınmadan ise en çok etkilenen yapılardan buzullar.

Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde yer alan Grönland, kuzey kutbundaki en büyük buz örtüsüyle kaplı bölge olarak biliniyor. Zaman zaman 3 kilometre kalınlığında olan buz tabakalarının olduğu ve Danimarka'ya bağlı olan bu bölgede araştırmacılar korkunç bir gerçeği gösterdi.

Giden buz tabakası geri gelmeyecek

Bilim insanları yapmış olduğu araştırmalarda Grönland'da bulunan buz tabakasının çok hızlı bir şekilde eridiğini ve küresel ısınma tamamıyla dursa dahi buzların kendini yenilemeyeceğini kaydetti.

Araştırmacılar tarafından 1972 senesinden bu zamana dek Grönland'da eriyen buzları yakın bir şekilde takip ediyor.

Eldeki sonuçlara göre bölgede yağan senelik kar sebebiyle oluşan tabaka, buzulların erime hızına yetişemiyor. Bu olay da küresel ısınma dursa dahi buzulların erimesinin devam edeceğini gösteriyor.

Tek başına kar buzların erimesini durdurmaya yeterli değil

Grönland'a yağan kar sebebiyle buz tabakalarının üzeri karla kaplanıyor ve buz tabakasının erimesi yavaşlamış oluyordu. Fakat okyanusların ısınmasının ardından buz tabakasının çok daha hızlı eridiği görüldü. 

Yani artık kar yağışı bölgede olan buzların erimesini durdurmak için yeterli olmuyor.

Yorumlar (0)