Bilim insanlarından küresel ısınmaya çözüm: Dev uzay baloncukları

Küresel ısınma tehlikesi gün geçtikçe kendisini daha fazla hissettirirken, bilim insanları bu durumun önüne geçmek için devasa uzay baloncukları inşa etmeyi planlıyor. Baloncukların Güneş ile Dünya arasına yerleştirilmesi ve gezegene ulaşan ışınların bir bölümünü yansıtması bekleniyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 03.07.2022, 15:35 03.07.2022, 15:38
Bilim insanlarından küresel ısınmaya çözüm: Dev uzay baloncukları

Bilim insanları, Brezilya’nın yüzölçümü büyüklüğünde oluşturulan “uzay baloncuklarının” küresel ısınmanın etkilerini azaltmanın etkili bir şekli olabileceğini umuyor.

Dünya’nın ortalama sıcaklığı küresel ısınma sebebiyle devamlı olarak yükseliyor. Bunun sonucu olarak buzullarda erime meydana geliyor ve Dünya geri dönüşü olmayan bir duruma doğru ilerliyor. Küresel ısınmanın en fazla zarar verdiği Antarktika'da, buzul kayıpları gün geçtikçe artıyor. Son dönemlerde ise iklim krizinin önüne geçebilmek adına bilim insanları farklı projeler geliştiriyor.

Ekosistemi etkilemeyecek

Küresel ısınmanın önüne geçmek isteyen bilim insanları, uzaya “devasa baloncuklar” yollamayı düşünüyor. Baloncukların Güneş ile Dünya arasına yerleştirilmesi planlanıyor. Bu balonlar güneş ışınlarının belirli bir kısmını geri yansıtırken, Dünya’nın serin tutulması sağlanacak.

Bilim insanları, bu düşüncenin Dünya'da bulunan ekosistemlere etki etmediğini ifade ediyor. Bu sebeple bitkiler ve vahşi yaşam üzerinde bir sorunla karşılaşılmayacağı dile getiriliyor.

Yalnızca buzullar tehlikede değil, okyanuslar korkutuyor

İklim değişikliği sadece buzulları etkisi altına almıyor. Gerçekleştirilen araştırmaya göre, küresel ısınma okyanus ekosistemini de derinden etkiliyor.

1960’lı yıllardan bu yana okyanusların hacmi dört katına ulaştı. Bu sebeple karides, midye ve istiridye gibi suda hayatını sürdüren canlılar, asitlenen deniz suyundan dolayı sağlıklı bir şekilde kabuklaşma işleyişini tamamlayamıyor.

Uzmanlar uyardı: Kitlesel yok oluşlar yaşanabilir

Yeni incelemeye göre gerçekleşen bu değişiklikler, Dünya’nın geçmiş dönemlerde yaşadığı gibi kitlesel yok oluşa benzer durumlarla karşı karşıya kalabileceğine işaret etti.

Bilim insanları, oksijen kaybı ve yükselen sıcaklıkların, ortalama 250 milyon sene önce Permiyen döneminde yaşanan kitlesel yok oluş durumunu hatırlattığını ifade ediyor.

Büyük ölüm şeklinde isimlendirilen bu felaket, Dünya’da bulunan deniz hayvanlarının yüzde 96’sının ölmesine sebep olmuştu.

Yorumlar (0)