Bilim insanlarından devrim niteliğinde keşif! Karanlık maddesiz galaksi keşfedildi

Evrenlerin oluşumunda karanlık maddelerin büyük bir rolü olduğu bilinirken, bilim insanları tarafından gerçekleştirilen yeni bir çalışma sonucunda, AGC 114905 ismi verilen galakside karanlık madde olmadığı belirlendi. Kara maddesiz olduğu aktarılan AGC 114905 galaksisinin bu sebeple aşırı dağınık olduğu açıklandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.12.2021, 10:22
Bilim insanlarından devrim niteliğinde keşif! Karanlık maddesiz galaksi keşfedildi

Karanlık madde veya karşıt/anti madde, evrenin yüzde 27'sini teşkil ediyor. Bu sır dolu madde ışığı emerek maddeyi itiyor. Bilim insanları bu kara maddeyi, evrenin varlığı konusunda temel bileşenler arasında değerlendiriyor.

Kara maddenin olmadığı galaksi keşfedildi

Maddenin bir yerde olması, kara maddenin de orada olduğu kabulünü yanında getiriyor. Yapılan yeni bir araştırmada, bilim insanları tarafından kara maddenin bulunmadığı bir galaksinin keşfedildiği açıklandı.

Astronomlar, AGC 114905 isimli aşırı dağınık olduğu belirlenen galaksi hakkında birtakım incelemeler yaptı. Groningen Üniversitesi'nde çalışan araştırmanın baş yürütücüsü Pavel M. Pina, "Galaksilerin oluşumuna ilişkin elimizdeki bilgilere baktığımızda; karanlık madde hallerinin ortasında galaksiler meydana geliyor" sözlerini kullandı.

Katı maddelerin yeterli bir şekilde bir arada bulunmadığı galaksilere aşırı dağınık galaksiler ismi veriliyor. Mesela; Dünya'nın içinde olduğu Güneş Sistemi, söz konusu Samanyolu Galaksisinin bir parçasıdır. Samanyolu Galaksisine benzer bir şekilde büyük olabilen aşırı dağınık galaksilerin içindeki yıldız miktarı ise Samanyolu'nun binde biri civarında.

Küçük kütleyle bu geniş alana yayılmış olan galaksiler, hem fazla bulunmuyor hem de yoğunluğu az olduğu için tespit edilmesi daha zor oluyor. Gözlemler, yeni birtakım teknolojiler sayesinde kolaylaşsa da halen bilim insanları, söz konusu galaksilerin nasıl oluştuğu ile ilgili yeterli bilgiye sahip konumda değiller.

Galaksilerin kütlesi gaz ve yıldızlardan oluşuyor. Mevcut bilimsel yöntemler aracılığıyla gözlemlenebilir. Öte yandan karanlık madde var ki henüz bunu gözlemlemek imkansız. Astronomik hesaplamalara bakıldığında, galaksilerin sahip olduğu dönüş hızı, kütleleriyle doğrudan orantılı. Yani kütlesi daha fazla olan galaksi, daha hızlı bir şekilde döner. Fakat bazı hallerde anomaliler de ayrıca gözlemlendi. Birtakım galaksilerin olması gerekenden hızlı döndüğü belirlendi. Bu durum ise bilim insanları tarafından görünmez karşıt madde ya da anti madde etkisi aracılığıyla açıklanıyor. Merkezde daha çok karanlık madde mevcutsa bu, gözle görülmese bile genel kütleyi artırıyor. Bu durum ise galaksilerin dönüşünü hızlandıran bir etken oluyor.

“Karanlık madde olmadan da galaksiler var olabiliyor”

Galaksideki yıldızların ağırlığını eğer hesapladıktan sonra dönüş oranıyla mukayese ederseniz bir galakside bulunan karanlık madde oranını tespit edebilirsiniz. Bu hesaplama, bilim insanları tarafından AGC114905 galaksisine uygulandığı zaman simülasyon ilginç bir netice verdi. Matematiksel hesaplamalara bakıldığında, AGC114005 isimli galakside karanlık madde olmayabilir.

Araştırmayla ilgili açıklama yapan Pina, "Zannedersem neticeler, karanlık madde olmadan dahi galaksilerin var olabileceğini bize gösteriyor" sözlerini kullandı.

Daha önceki çalışmalar, karanlık madde olmadan bile 2 dev galaksinin gelgitsel etkisiyle birlikte bir galaksinin oluştuğunu ortaya atmıştı. Fakat bu teoride, galaksinin içinde başlangıçta karanlık madde yer alıyordu. Söz konusu bu maddeler komşu konumundaki dev galaksilere çekiliyordu. Bir sürenin ardından galaksi varken, ortada bir karanlık madde kalmıyordu.

Yorumlar (0)