Bilim insanları uyardı: "Kıyamet Buzulu" felaketi bir yıl içinde gerçekleşebilir!

Bilim insanları tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre, "Kıyamet Buzulu" diye de bilinen Thwaites Buzulu'nun son 200 senede tahmin edilenden 2 kat daha hızlı geri çekildiği anlaşıldı. Deniz tabanı ilk defa yüksek çözünürlükte haritalanan ve Antarktika'da bulunan buzulun parmak ucunda durduğu tespit edildi. Uzmanlar, bu durumun küresel deniz seviyelerinin yaklaşık 3 metre yükselmesine neden olabileceği konusuna dikkat çekerek, bir yıl gibi çok kısa bir süre içinde bazı çeşitli felaketlerin de yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.09.2022, 12:26
Bilim insanları uyardı: "Kıyamet Buzulu" felaketi bir yıl içinde gerçekleşebilir!

Bilim insanları, Antarktika'da bulunan Thwaites Buzulu’nun son 200 senede, daha önce tahmin edilenden iki kat daha hızlı olarak geri çekildiğini tespit etti.

Küresel deniz seviyesi 3 metre yükselebilir!

Batı Antarktika’da bulunan buzul, küresel deniz seviyesinin yükselmesine ilişkin tahminlerde bulunmaya çalışan bilim insanları için oldukça önem taşıyor. Çünkü, Thwaites Buzulu ile çevresindeki buzlu havzaların şu ana kadarki toplam kaybı, küresel deniz seviyelerinin 3 metre kadar yükselmesine neden olabilir. Bu sebepten dolayı, Thwaites Buzulu, 'Kıyamet Buzulu' diye de adlandırılıyor.

Deniz tabanı ilk defa yüksek çözünürlüklü haritalandı

Bir bilimsel dergide yayımlanan araştırmanın yazarları, Thwaites'in önündeki deniz tabanını ilk defa yüksek çözünürlüklü olarak haritalayabildi. Bu durum da onlara buzulun ne kadar hızlı geri çekildiğini ayrıca hareket etmeye devam ettiğini tespit etmelerine yardımcı oldu.

Güney Florida Üniversitesi Deniz Bilimleri Koleji'nde görev yapan uzmanlara göre, elde edilen yeni görüntüler bilim dünyası için yeni jeolojik özellikleri de gösteriyor. Aynı zamanda yapılan son çalışmalar, Thwaites'in geleceği hakkında tahminler yapılmasını da sağlıyor.

Buzullar, tahmin edilenden iki kat daha hızlı eriyor!

Araştırmacı grupta görev alan bilim insanları, Kıyamet Buzulu’nun son 200 sene içinde bir noktasında, 6 aydan daha kısa bir zaman boyunca, deniz dibinin bir bölümü ile temasını kaybettiğine dikkat çekerek, buzulun yılda 1,2,1 km’den daha fazla bir hızla erdiğini tespit etti. Bilim insanları, söz konusu bu rakamın, 2011 ile 2019 yılları arasında uydu kullanılarak gerçekleştirilen çalışmalardaki bulguların 2 katı kadar olduğu konusuna dikkat çekti.

"20. yüzyılın ortalarında geri çekilme darbeleri meydana gelmiş!"

Çalışmada yer alan Alastair Graham, "Elde ettiğimiz sonuçlara göre, son 200 yılda ve ayrıca muhtemelen 20. yüzyılın ortalarında Thwaites Buzulu'nda oldukça hızlı geri çekilme darbelerinin yaşandığı anlaşılıyor" dedi.

"Buzul felaketi son bir yıl içinde gerçekleşebilir!"

İngiliz Antarktika Araştırması'nda görev yapan deniz jeofizikçisi ve aynı zamanda çalışma ortak yazarı olan Robert Larter da "Thwaites bugün nerdeyse gerçekten parmak uçlarında duruyor diyebiliriz. Gelecekte küçük zaman dilimleri içinde büyük değişikliklere şahit olmayı beklemeliyiz. Bu durumun son bir yıl içinde gerçekleşmesi bile mümkün olabilir” dedi.

Yorumlar (0)