Bilim insanları uyardı: Kitlesel bir yok oluş gelebilir!

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda iklim değişikliğinin özellikle tabiata verdiği zararın altı çizilerek bitkilerin 13 bin yıl öncesinden bile daha düşük dirençte olduğu kaydedilip yeni bir kitlesel yok oluş için uyarıda bulunuldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 03.09.2020, 20:28
Bilim insanları uyardı: Kitlesel bir yok oluş gelebilir!

Dünyadaki ortalama sıcaklarının daimi olarak arttığı artık herkes tarafından bilinen bilimsel bir gerçek. Bilim insanları tarafından özellikle kutup noktalarında meydana gelen hızlı sıcaklık artışı geri dönüşü olmayan bir yola girileceği yönünde ciddi endişelere sevk ediyor.

Dünya'nın ısınmasının halihazırda pek çok tür için tehlike çanlarının çalmasına neden olurken yeni yapılan bir araştırma durumun sanılandan çok daha vahim olduğunu ortaya koydu.

Kitlesel bir yok oluş gelebilir!

Amerikalı araştırmacılar tarafından insan faaliyetleri ve  iklim değişikliği sebebiyle 13 bin yıldır görülmeyen bir kitlesel yok oluşun yakın bir zamanda tekrar yaşanabileceği kaydedildi.

Kuzey Amerika'daki bitkilerin iyileşme direncinin iyiden iyiye azaldığı ve bunun da günümüzdeki bitki çeşitliliği için çok büyük oranda kaybolmaya yüz tutması anlamına geldiği kaydedildi.

13 bin yıl önceden bile daha düşük dirençteler

Bilim insanları tarafından bugünkü bitki habitatlarının hayvanların 12 bin 700 sene önce neslinin tükenmesiyle meydana gelen Pleistosen megafauna döneminden bile düşük bir direnç gösterdiği ortaya çıkarıldı.

Kitlesel yok oluş ne anlama geliyor?

Olağanüstü sayıda türün aynı anda ya da sınırlı bir zaman dilimi çerisinde ortadan kalktığı dünya tarihi zamanlarına kitlesel yok oluş adı veriliyor.

Meydana gelen bu yok oluşlar, Dünya üzerindeki birçok canlı türünün neslinin tükenmesine ve yeryüzünden silinmelerine sebep oluyor.

Yorumlar (0)