Bilim insanları uyardı: Durdurmak artık çok zor!

Küresel ısınmadan dolayı Dünya’nın sıcaklık değeri sürekli olarak artış gösteriyor ve bunun neticesinde buzullar yok oluyor, ayrıca deniz sıcaklıklarında da daimi olarak artış gözlemleniyor. İTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ilıcak, gelinen bu noktada yüzey sıcaklığını durdurmanın artık çok zor olduğunu ifade etti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.02.2021, 13:27 02.02.2021, 09:14
Bilim insanları uyardı: Durdurmak artık çok zor!

İnsanın neden olduğu küresel ısınmaya bağlı olarak gelişen iklim değişikliği denizlerden havaya ve sıcaklığa dek birçok alanı etkilemeyi sürdürüyor.

Deniz yüzeyi sıcaklığı artıyor

İklim değişikliğinin sonuçları denizlerde de etkisini sürdürmeye devam ederken, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin verilerine göre denizin yüzey sıcaklığında da artış görülüyor.

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ilıcak, her sene deniz yüzeyi sıcaklığının artış göstermeyi sürdürdüğünü ifade etti.

“Durdurmak artık çok zor”

Ilıcak, deniz yüzey sıcaklığı bir kez artmaya başladığında artık durdurmanın oldukça zor olduğunu söyleyerek, “Karbon emisyonlarını bugün durdursak bile yüzey sıcaklığı artmaya devam edecek.” şeklinde konuştu.

20. yüzyılın deniz sıcaklığının ilk 50 yıl normalin altında geçtiğini söyleyen Ilıcak, “Ardından ise sıcaklık artış göstermeye başladı. Atmosferin sıcaklığı artış gösteriyor fakat denizin yüzey sıcaklığı hep geriden geliyor. Dünyamızın iklim hafızası denizler ısınmaya başladı. Bunun sebebiyle insanlardan dolayı meydana gelen karbon emisyonları.

2016 senesinde denizin yüzey sıcaklığının en fazla olduğu yıldı. 2016 yılını 2019 yılı takip ederken 2020 senesi ise yüzey sıcaklığının en fazla yaşandığı üçüncü yıl olarak kayıtlara geçti.

Son 1 asırda 1,1 derece artış gösterdi

Dünyada deniz yüzey sıcaklığı yapılan iklim modellemelerinden hareketle 21. yüzyılın sonuna dek artışta olmayı sürdürecek. Küresel deniz suyu sıcaklığı iklim değişikliğinden son 120 senede 1,1 derece artış gösterdi.” dedi.

Afet sayısında artış görülecek

Ilıcak, küresel deniz suyu sıcaklığının artış göstermesinin birçok olumsuzluk meydana getireceğini söyleyerek, tayfunların, ısınmaya bağlı olarak fırtınaların ve kasırgaların şiddetiyle sayısının artacağını ifade etti.

Küresel ısınmanın en önemli göstergelerinden bir tanesinin dünyanın deniz sıcaklığında görülen artış olduğunu söyleyen Ilıcak, “Sıcaklığa bağlı dünyada deniz suyunun seviyesi yükseliyor. Bu kimi yerleri tehdit ediyor ve yeni önlemlerin alınmasını gerekli kılıyor.

Denizin yüzey sıcaklığının artmasını engellemek amacıyla karbon emisyonlarını azaltmamız, ormanlık alanları arttırmamız, elektrikli araçlara geçmemiz ve petrol kullanımını azaltmamız gerekli.” deyip sözlerini bitirdi.

Yorumlar (0)