Bilim insanları uyardı: Dünya'ya doğru geliyor...

Dünya'yı etkilemesi beklenen Güneş kaynaklı jeomanyetik fırtınaların, şiddetiyle ilişkili olarak iletişim sistemlerinde problemlere sebep olabileceği bildirildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.08.2022, 19:17
Bilim insanları uyardı: Dünya'ya doğru geliyor...

Hava tahmini ve tabiat hadiseleri tahminleri sunan ABD merkezli NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) tarafından yayımlanan rapor doğrultusunda, Güneş'te meydana gelen patlamalar neticesinde oluşan fırtınaların bugün veyahut yarın gezegenimize ulaşması tahmin ediliyor.

Rapor doğrultusunda, bahse konu fırtınaların Dünya'ya ulaşması neticesinde, gezegenimizin manyetik alanında birtakım değişimler oluşabilecek. Jeomanyetik fırtınaların, gezegenimize yakın yörüngedeki ve yüzeydeki çeşitli altyapıları etkileyerek elektrik, iletişim şebekesi, navigasyon, uydu ve radyo operasyonlarını olumsuz manada etkileme potansiyeli olduğu belirtiliyor.

En çok G3 düzeyinde olması öngörülüyor

Jeomanyetik fırtınalar, G5 düzeyi en kuvvetli olmak kaydıyla, G1'den G5'e dek bir aralıkta ölçekleniyor. NOAA verilerine göre en kuvvetli fırtınanın olması halinde global ölçekte elektrik şebekelerinde büyük problemler yaşanabilir. Tahminler doğrultusunda, Dünya'ya vurması beklenen fırtınaların en çok G3 düzeyine çıkması olası görünürken, bu düzeydeki fırtınanın da uydu sistemlerinde problemlere yol açması ve enerji şebekelerinde bazı aksaklıklara neden olması bekleniyor.

İlk olarak Starlink akla geliyor

Uydular, araştırma, meteoroloji, askeri veyahut haberleşme gibi maksatlarla devletler veyahut firmalar tarafından geliştirilerek gezegenimizin yörüngesine nakledilen sistemler olarak biliniyor. Uydu sistemlerinde en çok bilinen örneklerden biri olarak iş insanı Elon Musk'ın SpaceX firmasının projesi olan Starlink ön plana çıkıyor. Devasa bir uydu ağı üzerinden internet hizmeti tesis etme amacı olan Starlink ile gezegenimizin alçak yörüngesine konumlandırılan uydular sayesinde en ücra noktalara bile yüksek hızlı internet hizmeti sağlanması hedefleniyor. Bahse konu sistemlerde oluşabilecek aksaklıklar, internete erişimde problemlerin yaşanmasına yol açabiliyor.

Yorumlar (0)