Bilim insanları uyardı! 50 milyon yıldır böylesi görülmedi

Amerika Birleşik Devletleri'nden bilim insanları, özellikle endüstriyel faaliyetler sonucunda artan sera gazı emisyonları dolayısıyla küresel sıcaklıkların 2300 senesinde 50 milyon yıldır görülmeyen noktalara çıkacağını kaydetti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.09.2020, 23:52
Bilim insanları uyardı! 50 milyon yıldır böylesi görülmedi

Dünya'nın ortalama sıcaklıklarının daimi olarak arttığı bilinen bir gerçek. Bilim insanları kutup noktalarında olan hızlı ısı artışı nedeniyle dünyanın geleceği için büyük bir endişe taşıyor.

Dünya'nın ısınmasının insan da dahil olmak üzere birçok tür için oluşturduğu tehlikelerle birlikte orta ve uzun vadede tüm dünya geri dönüşü olmayan bir yola girebilir.

Sıcaklıklar 50 milyon senedir görülmeyen noktalara çıkacak

Kaliforniya Üniversitesi'nin yapmış olduğu araştırmalara göre, sera gazı emisyonlarının büyük ölçüde azaltılamaması durumunda, 2300 senesine kadar küresel sıcaklıkların 50 milyon senedir görülmeyen seviyelere ulaşabileceği kaydedildi.

Öte yandan bilim insanları tarafından son 66 milyon yıldır Dünya'nın ikliminde gerçekleşen değişiklikleri derlendi ve 'sıcak ev', 'sera', 'buz ev' ve 'serin ev' olarak adlandırılan dört ayrı iklim durumunu ortaya çıkardı.

Dünya ısındıkça ısınıyor

Araştırmacılar tarafından son 3 milyon senedir Dünyanın bir 'buz evi' halinde olduğu açıklandı. Fakat uzmanlar, sera gazı emisyonlarının ve diğer insan faaliyetlerinin dünyanın iklimini 'sera', ve 'sıcak ev' konumuna ittiğini duyurdu.

'Sıcak ev' koşulları, 34 milyon yıl önce en son, ortalama küresel sıcaklıkların bugünkü değerlerinden 9-14 santigrat derece daha fazla olduğu zamanlarda kaydedilmişti.

Yorumlar (0)