Bilim insanları Satürn'ü mercek altına aldı! "Gezegenden buz fışkırıyor"

Satürn'ün uydusu Enceladus'un fışkıran buz yanardağlarının olduğu alan kızılötesi görüntüleme tekniğiyle tespit edildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.09.2020, 21:55
Bilim insanları Satürn'ü mercek altına aldı! "Gezegenden buz fışkırıyor"

Güneş sistemimizde, Dünya ötesi gezegenlerde yaşam aramak için en önemli yerlerden bir tanesi de buz kabuğunun altından sıvı bir su okyanusuna sahip olduğu düşünülen Satürn'ün Enceladus uydusu.

Enceladus buzlarla kaplı olduğundan dolayı, Güneş sistemimiz içinde en yansıtıcı cisimlerden bir tanesi ve normalde parlak beyaz bir kartopu gibi görünüyor.

2005 senesinde Cassini uzay aracının gerçekleştirdiği bir yakın geçiş esnasında, uydudan uzaya fışkıran buz yanardağları keşfedilmişti.

Sıvı su, yüzeyden adeta bir lav gibi fışkırıyordu. Enceladus'un altında dev bir okyanusun yattığının ilk işaretlerindendi bu.

(Enceladus'un yukarıdaki kızılötesi görüntülerinde kırmızı bölgeler yüzeyden fışkıran buzların olduğu alanları işaret ediyor)

Buzun fışkırdığı bölgeler tespit edildi

Bu ilgi çekici uyduya ilişkin çok daha fazla bilgi edinmek isteyen NASA, 2017'de biten Cassini görevindeki verileri analiz etti.

Söz konusu verilerle oluşturulan harita, Enceladus'un yüzeyinden fışkıran buzların olduğu bölgeleri gösteriyor.

Parlak kırmızı ile gösterilmiş olan alanlar, uydunun güney kutbundaki Tiger Stripes adındaki tektonik fayları gösteriyor.

Yüzeyin altında dev bir okyanus bulunuyor

Bu bölgede jeolojik aktivitenin olduğu ve yerden havaya doğru buhar ve buz taneleri püskürttüğü biliniyor. Bu durum, ifade edilen bölgenin altında dev bir okyanusun olabileceği ihtimalini de güçlendiriyor.

Bilim insanları tarafından aynı tekniğin kullanılıp, buzla kaplı olan diğer gezegenlerin de incelenmesi ve verilerin Enceladus'la karşılaştırılması bekleniyor.

Yorumlar (0)