Bilim insanları milyonlarca yıl önceki en eski buzulu bulmaya çalışıyor

Bilim insanları tarafından milyonlarca yıl önce oluştuğu düşünülen atmosfere ilişkin bilgi edinebilmek amacıyla dünyadaki en eski buzul bulunmaya çalışılıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.12.2020, 12:54
Bilim insanları milyonlarca yıl önceki en eski buzulu bulmaya çalışıyor

Tarih süresince karbondioksit seviyelerinin ne şekilde değiştiğini anlamak, iklim araştırmacılarının gelecekte insan faaliyetlerinin gezegende oluşturacağı ısınmayı tahmin etmeyi sağlayabilir.

Bu amaçla yola çıkan bilim insanlarınca, dünya üzerinde bulunan en eski buzul araştırılıyor. Dünyanın en eski buzulu muhtemelen Antarktika'da saklanıyor. Çünkü bu donmuş kıta üzerinde milyonlarca senelik buzul kütleleri bulunuyor.

Bir grup araştırmacı tarafından bir buzulda gömülü olarak duran 8 milyon senelik buz parçasının bulunduğu ve kütlenin yaşının volkanik küllerden belirlendiği ifade ediliyor. Yine de kimi uzmanların bu konuya dair şüpheleri bulunuyor.

Hava örnekleri geçmiş dönemlere ışık olabilir

Bilim insanları sorunun gerçek bir karmaşa olan buz parçasının araştırmacılara faydasının olmadığını düşünüyor. Çünkü araştırmacılar içeride hapsolan ve buzun oluşturmuş olduğu zamana ait küçük eski hava örneklerini arıyor.

Cambridge Üniversitesi'nin iklim bilimcisi Eric Wolff, oluşan bu baloncukların insanların geriye dönerek geçmişteki havayı doğrudan doğruya incelemesini sağlayan bir zaman makinesi görevi gördüğünü söylüyor.

Antarktika, en az 30 milyon senedir buz tabakalarıyla kaplı. Fakat çok eski buzları bulmak çok zor. Çünkü bölgedeki kar yağışları mevcut buz tabakasının üzerine yeni buz tabakaları ekliyor.

Kısacası bilim insanları tarafından dünya tarihine ilişkin mevcut gizemlerden bazıları 5 milyon seneye dek izole buz parçalarının bulunması yardımıyla çözülebileceği ifade ediliyor.

Dr. Wolff, "Şansımızı kaybetmemek ve daha eski şeyler bulmamak için bir sebep bulunmuyor." cümlelerini kuruyor.

Yorumlar (0)