Bilim insanları 'kıyamet buzulu'na gidiyor: Bu şehirler yok olacak

Antarktika’da 'kıyamet buzulu' olarak da adlandırılan Thwaites buzulu üzerinde araştırma yapmak maksadıyla 32 bilim insanı 2 ay süresince göreve çıkıyor. Söz konusu buzulun erimesi halinde Mumbai, Tokyo, New York, Şanghay ve Miami dahil olmak üzere birçok büyük kentin sular altında kalacağı belirtiliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.01.2022, 18:15
Bilim insanları 'kıyamet buzulu'na gidiyor: Bu şehirler yok olacak

Küresel ısınma sebebiyle Antarktika’daki Thwaites buzulunda erime gözlendiğini ifade eden yetkiler, buzulun tümüyle erimesi halinde deniz düzeyinin 65 santimetre yükseleceğini kaydediyor. Söz konusu buzulun erimesi halinde Mumbai, Tokyo, New York, Şanghay ve Miami dahil olmak üzere birçok büyük kentin sular altında kalacağı bildiriliyor. 

700 milyon lira ayrıldı

Bilim insanları, 32 kişiden meydana gelen bir ekiple bugün Thwaites buzulunda araştırma yapmak amacıyla dünyanın ulaşılması en güç bölgesine giderek 2 ay boyunca buzul üzerinde araştırma yapacak. İngiltere ve ABD'nin ortak olduğu ve 50 milyon dolar (yaklaşık olarak 700 milyon lira) ayrılan görevde bilim insanları, Thwaites buzulundaki buz tabakasının kalınlığını, deniz tabanını ve su sıcaklığını araştırarak buzda oluşan çatlaklara bakılacak.

"Artık eskisi gibi görünmüyor"

Göteborg Üniversitesi'nden Anna Wahlin, 'kıyamet buzulu'nun ilerleyen yıllarda belirsizliğe sebep olacağını ve ulaşımın çok güç olması sebebiyle de detaylı araştırma yapılamayabileceğini ifade etti. Wahlin, bahse konu buzulun bir süredir eskisi gibi görünmediğini söyledi. Pürüzsüz bir cam gibi katı buz kütlesinin artık görülmediğini dile getiren Wahlin, 2019'da bir ekiple birlikte Thwaites'i robotik bir gemiyle araştıran ekibin içerisinde yer aldığını fakat buzula inerek araştırma yapılmadığını sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)